IN STORE in your country:
Srbija   Slovenija   Hrvatska   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Petak, 18.08.2017 || Izašao je avgustovski dvobroj InStore magazina!  |  Zdravstveno ispravna piva i sokovi na našem tržištu  |   Blagi rast maloprodaje   |   "Tihi sat" u supermarketima za osobe sa autizmom  |  Slabija prva polovina godine za Carlsberg  |  Tonnies možda i u Sečnju  |  Sberbanka pleni Agrokorovu imovinu   |  Lidl ubrzava ekspanziju   |  Carrefour otvara nove formate  |  Kineska ponuda za Esselungu  |  Lav nagrađuje posetioce Beer Festa  |  Sinoć počeo 15. Beer Fest   |  Nelt otvorio merčendajzing školu  |  Apatinska donirala alkometre policiji   |  Todorić sprema tužbu protiv hrvatske vlade  |  Uspešna godina za pivaru Innis & Gunn  |  Proizvođači ne odustaju od duplih aršina  |  PL će nastaviti da raste  |  Drugi Žito market u Bitolju  |  Spar planira širenje mreže   |   ||
   

Srbija: Kvalitet kafe na visokom nivou

09.08.2017
Najnoviji rezultati kontrole proizvodnje kafe koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede u protekla dva meseca pokazuju da je kvalitet i bezbednost ovog napitka u Srbiji na veoma visokom nivou, prenosi Tanjug. 
 

Od 30 uzoraka, jedan proizvođač kafe "sladio" je ovaj napitak sa dodacima, odnosno dodavao je surogat. Međutim, u Ministarstvu poljoprivrede rekli su Tanjugu da taj dodatak nije opasan te da je bezbedan za upotrebu, ali da mu nije mesto u pravoj kafi.

Objašnjavaju da se najveći broj nepravilnosti koji je utvrđen odnosi na nepotpunu dokumentaciju i poštovanje standarda proizvodnje (HACCP).

Zdravstvena bezbednost svih proizvoda, ako se izuzme ovaj neozbiljan gest po pitanju surogata, je zadovoljavajući. Obišli smo 65 objekata, i u 25 objekata smo utvrdili određene nepravilnosti. Sve te nepravilnosti se odnose na dokumentaciju, a ne na bezbednost, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

On dodaje da je ranijih godina bilo znatno više lažne kafe, te da je u ovakvim kontrolama uglavnom bilo i do šest otkrivenih "kafe prevaranata".

Informacije ranijih godina govorile su da je kafa bila često nebezbedna, da je bio veliki broj proizvođača koji su u kafu dodavali surogate. Rezultati pokazuju da su sada stvari znatno bolje, navodi Vujović i kaže da su proizvođači koji su u kafu stavljali dodatke kažnjeni.

Takođe, drugi deo "snimanja" tržišta Srbije, pokazao je da u sektoru proizvodnje biljnih ulja i margarina, jedan proizvođač nije ispoštovao sva pravila.

Samo jedan uzorak od 20, koji su uzeti, bio je neispravan. Odnosno, visina slova na deklaraciji nije bila u skladu sa propisima, objasnio je Vujović.

Što se tiče bezbednosti i kvaliteta margarina i ulja koji građani koriste, Vujović tvrdi - "rezultati su iznad svih očekivanja".

Ono što navodi kao trenutni problem na kojem inspekcija Ministarstva poljoprivrede radi je da mali proizvođači počnu više da primenjuju HACCP standard. Od 2011. godine, od kada se u Srbiji primenjuje ovaj pravilnik, koji utvrđuje pravila proizvodnje prehrambenih namirnica, 100 odsto velikih kompanija ga poštuje, kaže on.

Međutim, objašnjava, takva situacija nije kod manjih proizvođača kao što su pekare ili male pržionice kafe.
 
Kod manjih proizvođača, kao što su pekare ili proizvođači kafe, procenat uvedenih funkcionalnih sistema u okviru HASAP standarda je 25%, objašnjava on i naglašava da će male firme, koje ne budu potpuno uspostavili HACCP standard, biti zatvorene.

Rezultati rada inspektora u protekla dva meseca, pokazali su da od 65 objekata u kojima se pravi kafa, četiri nisu obezbedili adekvatnu higijenu u skladu sa propisima, 25 nije radilo po pravilima HACCP-a, 13 njih nije bilo upisano u Centralni registar, 12 nije poštovalo pravila i procedure proizvodnje, a 14 firmi nije imalo usklađenu deklaraciju sa propisima.


Nazad
 



 
 
 
back to top