IN STORE in your country:
Srbija   Slovenija   Hrvatska   BiH   Makedonija  
Povratak na pocetnu stranu  
  SRBIJA Nedelja, 24.06.2018 || Superiornost u marketingu i digitalizacija u fokusu konferencije Marketing Summit   |  Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU  |  Treća konferencija "Šta jedemo?" 31. maja  |  Trofej za najbolje autohtono crveno vino osvojio Vranac Premier   |  Vlada predlaže ukidanje pečata za privredu  |  Srbija kargo i Siemens potpisali ugovor   |  Cipiripi prodat iz strateških razloga  |  Transportna zajednica zapadnog Balkana počela rad   |  Srem Šid počinje da radi do kraja juna?  |  Lav podržava i sportiste i navijače  |  Sedam godina Nestlé fabrike u Surčinu  |  Tikveš Barovo crveno iz 2015. dobilo Platinum na Decanteru  |  Nagrada za Paviljon Knjaz Miloš u parku Bukovičke Banje  |  Best Seed Producer sponzor "Ravno Selo film festivala"   |  Metro podržao očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine   |  Novoizgrađeni Lidl u Velikoj Gorici  |  Stabilan razvoj Metroa  |  Kvartalna bruto dobit Mercatora porasla 36,5%  |  PerSu i Kulturni centar potpisali ugovor   |  Apatinska obezbedila treninge vožnje maturantima  |   ||
   

PROMOCIJA: Metro podržao očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine

24.05.2018
U Metro HoReCa Centru, juče je održana promocija knjige "Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje”. Ovo posebno delo govori o pripremanju hrane sa svim svojim kulturološkim, zdravstvenim i istorijskim aspektima i predstavlja podršku očuvanju tradicije i nematerijalne kulturne baštine Srbije. Autorski tim čine: Miodrag Ilić, autor knjige; profesor Dr Slađana Šobajić, autor predgovora i stručni saradnik; Kristina Gašpar, stručni saradnik i gastro urednik i Snežana Kitanović, stručni saradnik. 
 

Projekat prikupljana tradicionalnih recepata i objavljivanja knjige Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje, podržala je kompanija Metro Cash & Carry Srbija, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS). 
 
Za nas kao instituciju veoma je važno da prepoznamo ovakve projekte, koji imaju veliki značaj za turizam i ugostiteljstvo. Knjiga je važna za sve one koji uživaju u hrani i istoriji, za sadašnje i buduće generacije u zemlji, ali i van nje. Verujemo da će ova knjiga motivisati ugostitelje da uvrste neki od specijaliteta u ponudu. Hvala još jednom što ste nas uključili u ovaj projekat, rekla je tom prilikom Tijana Maljković, sekretar Udruženja za turizam Privredne komore Srbije. 

Čitaoci će u ovoj knjizi moći da pronađu mnoga stara jela, koja se danas nalaze na granici zaborava, koja se mogu veoma retko poručiti u restoranima, a retko se spremaju i u krugu porodice. 

Autor se potrudio da ovom knjigom javnosti predstavi sve rezultate istraživačkog rada. Svest da o ishrani srpskog naroda ne posedujemo mnogo istorijskog, pisanog materijala, predstavlja razlog više da se ova tema obrađuje postupno i temeljno. METRO je prepoznao značaj ovog projekta koji je u direktnoj u vezi sa poslovanjem kompanije i pružio podršku autoru Miodragu Iliću da sačuva od zaborava deo kulinarske baštine naših predaka, rekao je Uroš Urošević Rukovodilac za odnose sa HoReCa kupcima u METRO Srbija i recezent  ove knjige. 

Knjiga sadrži oko 100 recepata iz svih krajeva Srbije, geografski podeljeno: severna Srbija (Vojvodina), istočna Srbija, južna Srbija, zapadna Srbija i centralna Srbija. U knjizi je opisan i kratak istorijat kulinarstva u Srbiji, kao i o značaju tradicionalnog pripremanja hrane (ispod sača, krčkanje, kuvanje, dinstanje...) za ljudsko zdravlje. Knjiga je objavljena na dva jezika, srpskom i engleskom.


Nazad
 




 
 
 
back to top