Summi1
Summit2

Francuska: Veganski burgeri i kobasice moraju da promene imena

AKTUELNO

Svet

04.07.2022.

U Francuskoj će uskoro biti zabranjeno da se hamburgeri, kobasice i drugi proizvodi životinjskog porekla nazivaju tim imenima ukoliko su napravljeni od sastojaka koji su zamena za meso. Francuska poljoprivredna industrija sada želi da ovo pravilo prenese na Evropsku uniju.

Od 1. oktobra zamene za meso na biljnoj bazi u Francuskoj više neće smeti da imaju u imenu kobasica, biftek, hamburger ili bilo koji drugi naziv koji bi mogao da se odnosi na meso. Ovo se navodi u novom dekretu objavljenom u francuskom Službenom listu.

Neće biti moguće koristiti terminologiju specifičnu za sektore koji su tradicionalno povezani sa mesom i ribom za označavanje proizvoda koji ne pripadaju životinjskom carstvu, citira Le Monde. 

Hrana koja je već proizvedena ili označena, može se staviti na tržište do 31. decembra 2023. godine.

Poljoprivredna zajednica u Francuskoj snažno podržava novi zakon. To je suštinski korak u korist transparentnosti informacija potrošačima, kao i očuvanja naših proizvoda i znanja, kaže Jean-François Guihard, predsednik Interbeva, nacionalne organizacije stočarske i mesne industrije.

Štaviše, industrijske federacije se sada nadaju da će ovo pravilo proširiti na celu Evropsku uniju, pošto se trenutno zakon ne primenjuje na proizvode iz drugih evropskih zemalja ili Turske. Kao takve, pljeskavice na biljnoj bazi uvezene iz inostranstva mogu da ostanu pljeskavice.

Međutim, o ovom pitanju se redovno raspravlja na evropskom nivou i do sada nije postignuta zabrana imena mesa. Međutim, u tome je uspela je industrija, pa se biljne zamene za mlečne proizvode ne mogu se nazvati mlekom ili sirom. Francuski predlog da se zabrani čak i svako pominjanje mlečnih proizvoda, kao što je opis biljne alternative jogurtu, odbijen je prošle godine.

U međuvremenu, Nacionalna opservatorija za ishranu biljem (ONAV) žali što je Francuska zauzela konzervativni stav, koji je suprotan trenutnim trendovima i evropskoj politici po ovim pitanjima.

U međuvremenu, svinjska industrija želi da ide dalje i zabrani označavanje takozvanog laboratorijskog mesa kao mesa.

izvor: retail detail
foto: unsplash/Rolande PG