IN STORE  in your country  
SRBIJA
Intervju
27.09.2021.

Katarina Milović, Sales Manager Modern Trade Serbia, Mondelez d.o.o. Beograd: Inovativnost nas čini atraktivnim na tržištu

Razgovarala: Ana Filipović

Kompaniji Mondelēz International, u to vreme Kraft Foods, naša sagovornica se pridružila pre 15 godina. Prvih osam godina provela je u Supply Chain & Logistics odeljenju, gde je tri godine radila u Logistici, a potom prešla u Product Supply, na poziciju PCM – Product Change Management biskvitnog porfolija, gde je bila zadužena za vođenje projekata razvoja i lansiranja novih proizvoda. Kako nam je objasnila, ovu poziciju lično veoma voli, jer joj je dala širi uvid u procese svih odeljenja u kompaniji. Koordinirala je operacijama i članovima tima koji rade širom Evrope i pripadaju različitim funkcijama. Želeći da bude bliže komercijalnom delu biznisa, prešla je na poziciju Trade Activation Managera Chocolate, a zatim u kategoriju čokolade, kao Category Planning Manager za Milka čokoladu.

Upoznajući prirodu tržišne igre, i dinamike koju pruža, poželela sam da postanem deo odeljenja prodaje, što me je veoma privlačilo. Poslednje četiri godine se bavim prodajom u različitim kanalima. Posle Traditional Trade kanala, danas se aktivno bavim plasmanom Mondelēz International portfolija kroz Modern Trade kanal prodaje, objašnjava nam Katarina Milović, Sales Manager Modern Trade Serbia, kompanije Mondelez d.o.o. Beograd.

Prema vašem iskustvu, koje ste stekli na sadašnjoj poziciji i dok ste rukovodili TT kanalom, kako biste ocenili srpskog potrošača? Da li se brže razvijaju potrošači ili tržište?

Srpski potrošači veoma dobro prepoznaju kvalitet, ali isto tako su oprezni i cenovno osetljivi. Vole da probaju novitete, ali se teže odlučuju da budu lojalni jednom brendu. Promišljeni su i biraju gde će koju vrstu robe da kupuju. Danas su informacije o ponudama dostupne na internetu, to olakšava organizaciju kupovine, planiranje kućnog budžeta i brzinu realizacije iste. Tržište ne postoji bez potrošača, oni diktiraju brzinu razvoja tržišta i selekciju raspoloživog asortimana.

Imate iskustva i u zapošljavanju i formiranju timova. Da li u Srbiji ima dovoljno kvalitetnog kadra ili imate problema sa radnom snagom? Da li šansu pružate i mladima bez radnog iskustva? Koliko pažnje posvećujete zaposlenima i njihovom razvojnom putu, edukaciji i daljem napredovanju u karijeri?

Kvalitet prepoznajem kod kandidata željnog učenja, rada, dokazivanja, napredovanja, mora da ima proaktivan stav prema poslu, životu. Dosta je mladih ambicioznih ljudi koji čekaju da im se pruži šansa. Kod nas se takvi kandidati biraju, jer svaki posao, bar u našoj industriji, može da se nauči, a energiju i želju za uspehom moraju da donesu sa sobom. Mondelēz International pruža svojim zaposlenima bogatu ponudu treninga i edukacije, kao i mogućnost lateralnog pomeranja po funkcijama, kako bi se stekla šira slika poslovanja i bolje razumevanje Mondelēz International procesa i procedura. Dosta naših zaposlenih, takođe, može da se oproba, ukoliko želi, kroz rad u nekoj drugoj državi. Imamo i kolege koje su pozicionirane u Beogradu, ali zapravo pokrivaju druge regione i internacionalne timove. Naša kompanija je velika, raznovrsna i puna mogućnosti, što je jedan od razloga moje duge karijere u njoj.

U svom svakodnevnom radu, dosta sarađujete sa distributerom vašeg portfolija, kompanijom Nelt. I sami ste nekada bili zaposleni u toj kompaniji. Šta je presudno da bi saradnja između vas funkcionisala na obostrano zadovoljstvo?

Veoma cenim saradnju sa kolegama iz Nelta. Nelt je zvanični distributer za Mondelēz International programa duže od 20 godina. Volim da radim u konstruktivnom i prijateljskom okruženju, trudim se da kreiram atmosferu koja je prijatna, gde se kolege osećaju slobodno da aktivno doprinose, da osete slobodu da budu ono što jesu, da daju najbolji deo sebe. Ključ uspešne saradnje je poverenje, otvoren odnos i vera da zajedno koračamo ka istom cilju, a to je konstantno unapređenje distribucije, kvaliteta izlaganja robe u radnjama, adekvatne promo aktivnosti, a sve u cilju osvajanja povećanja tržišnog udela.

Kompanija Mondelez je poznata po stalnim inovacijama i širenju asortimana. Kakvu ulogu one imaju za dalji rast i razvoj kompanije, kako u Srbiji tako i na globalnom nivou?

Mondelēz International je jedan od lidera u postavljanju trendova i inovacija u kategoriji “grickanja”. Naša strategija Snacking Made Right usmerena je na dugoročni i značajni uticaj na svet. Pokreće nas da vodimo brigu o svojim ljudima, da štitimo svoje resurse i pružamo trenutke utehe i povezanosti za naše potrošače širom sveta. Glavna tri cilja, kojima kompanija teži, su Right Snack – proizvodnja najkvalitetnijih namirnica nabavljenih iz održivog razvoja; Right Moment – grickalice zadovoljavaju sve veći i raznolikiji skup potreba u životu potrošača, a mi se trudimo da upoznamo što više tih snacking momenata i Right Way - od odgovornih izvora sastojaka, uz korišćenje prirodnih resursa, do zaštite ljudskih prava - usredsređeni smo na izradu naših grickalica na ekonomski, ekološki i socijalno održiv način. Svake godine lansiramo na globalnom tržištu desetine novih artikala-ukusa, čak i brendova. Ta inovativnost nas čini atraktivnim na tržištu i privlači stalnu pažnju potrošača. Naš ovogodišnji novi brend je SAN, paleta čajnih i biskvita od celog zrna, proizvedenih iz održivog pšeničnog uzgoja. Ne stigne svaka inovacija na naše tržište, ali većina, ipak, osvane na našim policama.

Sigurnost naših potrošača, u kvalitet namirnica koje koristimo, od presudnog je značaja i kao kompanija smo tome potpuno posvećeni

Poznati ste i po naporima koje ulažete u programe održivosti. Od kakvog su značaja te aktivnosti za vas, kao kompaniju, a koji su benefiti za zajednice u kojima poslujete, kao I za samo tržište?

Mondelēz International, na globalnom planu, angažovan je i ulaže u više programa održivog razvoja i za očuvanje životne sredine. Važno nam je da svi u lancu proizvodnje, od farmera, preko radnika u fabrici i prodavaca na terenu, budu uvereni da rade pravu stvar, dobru kako za okolinu, tako i za nas same. Sigurnost naših potrošača, u kvalitet namirnica koje koristimo, od presudnog je značaja i kao kompanija smo tome potpuno posvećeni. Održivo poslovanje je na vrhu liste prioriteta kompanije Mondelēz International i mi preuzimamo konkretne akcije u tom smeru.

Početkom decembra 2019, predsednik i CEO kompanije Mondelēz International Dirk Van de Put je, zajedno sa 75 drugih CEO-ova i predsednika sindikata, potpisao pismo podrške za ostajanje Sjedinjenih Američkih Država u Pariskom sporazumu, jer činjenice jasno pokazuju da klimatske promene predstavljaju veliki rizik za naše potrošače, naš biznis, ekonomiju i planetu uopšte. Do 2025. će 100% naših ambalaža moći da se reciklira, smanjićemo potrošnju vode u proizvodnim pogonima za 10%, smanjićemo emisiju ugljen-dioksida širom sveta, 100% kakaoa ćemo da nabavljamo iz održivog razvoja i smanjićemo prehrambeni otpad uz pomoć inovativnih proizvodnih tehnologija. Mondelēzo International je pokrenuo Cocoa Life globalni program za održivi razvoj proizvodnje kakaoa, koji za cilj ima da transformiše sektor njegove proizvodnje. Program je osnovan 2012. godine i do kraja 2022. kroz njega će biti investirano 400 miliona dolara, sa ciljem da osnaži najmanje 200 000 kakao farmera i utiče na poboljšanje uslova života milion ljudi u šest područja u kojima se kakao uzgaja.

Harmony je evropski program naše kompanije namenjen održivom uzgoju pšenice, nastao u Francuskoj 2008. godine. Harmony je prepoznat kao program izvrsnosti u proizvodnji i nabavci pšenice na način koji garantuje potpunu transparentnost i očuvanje lokalnog biodiverziteta. Do kraja 2022. godine, proizvodnja 100% Mondelēzovih evropskih brendova biskvita, biće obuhvaćeni ovim programom.

Kakve ste rezultate prodaje ostvarivali u godinama pre pandemije i kako je na te rezultate uticala kriza izazvana korona virusom. Kakvi su rezultati bili u prošloj i od početka ove godine?

Prvih nekoliko meseci pandemije obeleženo je neizvesnošću, zabrinutošću za opstanak, a mere ograničenog kretanja su se, itekako, odrazile na prodaju naših proizvoda. Artikli koji su prepoznati kao dugotrajna hrana su velikom brzinom nestajali sa polica, dok se o mlečnu čokoladu nisu otimali. Međutim, kako se opšte stanje društva stabilizovalo, ponašanje potrošača se normalizovalo, osmislili smo strategiju i aktivnosti koje su se pokazale veoma uspešnim i danas mogu ponosno da kažem da smo ubedljivi lider u kategoriji čokoladnih tabli, prema Nielsen izveštaju Jun2021, sa ostvarenim rekordnim market share-om od 39,8%YTD. Na ostalim tržištima Evrope, konzumacija naših brendova je rasla i za vreme pandemije i nastavlja svoj rast i dalje.

Na čemu će biti fokus kompanije u narednim godinama, a šta će biti vaš lični prioritet?

Kako smo i navikli, uvek spremamo nešto novo, tako se radujemo i sledećoj godini kada planiramo proširenje portfolija u kategoriji biskvita, kao i novih ukusa/formata u Milka čokoladnom programu. Pored naših power brendova Milka, Oreo, Tuc, Belvita, Barni - koje ćemo i dalje da razvijamo, fokusiraćemo se i na segmente u kojima nismo još dostigli pun potencijal, i iznenadićemo potrošače iste kategorije. Moj prioritet je uvek moj lični razvoj, svako iskustvo i neočekivane situacije su nešto čemu se radujem. Važno mi je da stalno gradim nešto novo, postižem rezultate koji su merljivi, rastem i razvijam se zajedno sa timom i kompanijom. Dinamična atmosfera u mom kanalu prodaje mi to, itekako, omogućava.

-