IN STORE  in your country  
SRBIJA
Intervju
21.12.2020.

Milica Kovačević, brend menadžer, Frikom: Inovacije su te koje održavaju jednu kompaniju

Povodom nedavno lansiranih Frikomovih zimskih sladoleda Krckava i Laganica tortica, razgovarali smo sa Milicom Kovačević, brend menadžerom za impulsni sladoled. Osim o ovim novitetima, iskoristili smo priliku i da je pitamo kako se oni nose sa COVID-om, kao i tome da li je moguće promeniti kulturu konzumacije sladoleda tokom zime kod Srba.

Ono što tortice razlikuje od naših letnjih sladoleda, jeste da su one sladoledni desert koji smo lansirali sa idejom da se uz njega uživa kod kuće, uz film, seriju ili knjigu. Krckava i Laganica tortica idealne su za zimsko veče u toplom domu, u trenucima predaha u kojima uživate sami ili sa dragom osobom. I sam ukus sladoleda smo prilagodili ovom periodu, pa su naše tortice pune orašastih plodova kao što su badem, lešnik, orah i pistaći. Laganica sa creme-brulee-om i malinom je izbor ljubitelja osvežavajućih ukusa, a tradicionalisti će svakako izabrati čokoladni ukus Krckave tortice. Ono što je sigurno je da jednom kada probate ove tortice, shvatite da su stvarno za veče i popodne, slatko neophodne, ispričala nam je sagovornica na početku razgovora.

Možete nam nešto više reći i o samoj kampanji?
Kampanja pod nazivom „Male torte sladoledne sorte“ će trajati do kraja godine, a pored TV-a, štampanih medija i POS brandinga, naše potrošače očekuje mnogo zanimljivih aktivnosti i konkursa na društvenim mrežama. Budući da je cela kampanja pozitivna i energična, reakcije na tortice su upravo takve, kako zbog poznate muzičke numere koja prati video, same animacije ali najviše zbog ukusa novih deserta.

Čini se da kultura konzumacije sladoleda kod nas zimi i nije baš razvijena. Na koji način vi pokušavate to da promenite i čini li vam se da ima pomaka kada uporedite sa nekom godinom unazad?
Svakako da kultura konzumacije sladoleda u zimskom periodu nije dovoljno razvijena kod nas i postoje mnoge predrasude koje prate istu, ali mi u Frikomu se trudimo da stalno prilagođavamo naš portfolio i objasnimo potrošačima da ne postoji prepreka konzumaciji sladoleda tokom zime. Naravno, ovo je tema na kojoj treba još dosta da se radi, ali mi smo na dobrom putu. Zapravo, nastojimo da objasnimo da u zimskom periodu, sladoled može biti odličan desert posle ručka, uz kafu ili neočekivani izbor posluženja za goste. Suština je objasniti da sladoled konzumiramo ne samo da bi se osvežili, nego se zasladili i popravili raspoloženje. Značajan pomak kada je reč o ovoj temi, Frikom je napravio zime 2019. godine, lansiranjem Plazma čašice koja je naišla na odlične reakcije kako mlađe, tako i starije populacije.

S obzirom na proteklo leto u znaku COVID-19 krize, da li se sladoled manje jeo ili je naprotiv porasla potrošnja, s obzirom na to da su ljudi dosta vremena provodili napolju?
Pandemija je imala veliki uticaj i odrazila se na poslovanje kompanija na globalnom nivou, pa se tako u početku osetila i u Frikomu. Međutim, inicijalne poteškoće smo uspešno prebrodili inoviranjem i komunikacijom u segmentu take-home sladoleda. Osim toga, pokrenuli smo i projekat „Pozovi Frikom“, direktnu prodaju putem call centra sa kućnom dostavom na teritoriji Beograda. Sa otvaranjem i prvim sunčanim zracima polako se stabilizovala situacija što se tiče konzumacije sladoleda on-the-go. Međutim, izuzetno je bilo važno da ne stanemo sa komunikacijom ni u jednom trenutku krize, kako bismo potrošačima ostali u svesti. Dugogodišnji uspeh, ali i situacija koju smo mi uspešno prebrodili, samo su rezultat ogromnog truda, rada i ulaganja u veliki broj noviteta marketinški podržanih na pravi način, na koje su naši potrošači navikli. Ove godine ih je bilo puno, kao na primer: Kapri Grande Amore, Moja kravica štapić, Plazma kornet, King dezerti u čašici.

Svakako da kultura konzumacije sladoleda u zimskom periodu nije dovoljno razvijena kod nas i postoje mnoge predrasude koje prate istu, ali mi u Frikomu se trudimo da stalno prilagođavamo naš portfolio i objasnimo potrošačima da ne postoji prepreka konzumaciji sladoleda tokom zime.

Poznata je popularnost starih brendova (Kapri, Leni, Rumenko…). Koji su to novi brendovi koji su takođe osvojili potrošače poslednjih godina i mogu se nazvati najpopularnijim?
Naši tradicionalni brendovi kao što su Kapri, Sneško, Leni, Čoko Moko, uvek će biti voljeni među potrošačima, zato i traju više od 40 godina. Međutim, inovacije su te koje održavaju jednu kompaniju, a potrošači su ti koji diktiraju svoje želje i koji su navikli na novitete iz Frikoma. Veliki uspeh smo postigli kroz co-brending i lansiranjem sladoleda Moja Kravica, Plazma kornet, Plazma čašica. Posebno se ističe brend King kao premium brend koji se u perspektivi širi na nove forme i nove prilike konzumacije.

Činjenica je da sve više nudite sladoled u čašicama. Da li je to način za pridobijanje starijih konzumenata, a ne samo dece? Ili su to prosto trendovi koje diktira tržište?
Budući da je ova forma pakovanja pogodna za in-home konzumaciju, sve više se odlučujemo da naše deserte pakujemo na taj način. Zima jeste period u kome postoji prostor za povećanje konzumacije sladoleda kod kuće, pa je i to razlog što je sve veći broj naših sladoleda baš u čašicama. Kada je u pitanju starosna dob potrošača, ona nema toliko veze sa lansiranjem ove forme pakovanja, već je u pitanju prilika konzumacije. Naši sladoledi u čašicama pogodni su kao večernji snack uz film ili seriju, desert posle ručka, romantično veče sa partnerom, ukusno posluženje za goste...

-