IN STORE  in your country  
SRBIJA
Na licu mesta
09.08.2019.

Novinari u poseti najvećem proizvođaču lubenica u jugoistočnoj Evropi

Goran Blanuša je proizvodnju započeo pre 20 godina, a danas u sezoni, na površini od 100ha, proizvede oko 3.500t lubenica koje plasira kroz maloprodajne objekte Delhaizea...

Kako je domaćin objasnio grupi novinara koji su posetili njegovo domaćinstvo i imanja pod lubenicama, u mestu Ašanja, u opštini Pećinci, sezona branja lubenica zavisi od vremenskih prilika, ali dešava se da prve lubenice ubere početkom juna, a da berba nekada potraje i do početka novembra. Prošle godine je poslednju lubenicu ubrao 6. novembra.

Inače, Blanuša se sa porodicom bavi proizvodnjom lubenica više od 20 godina, danas ih ima sedam vrsta, a u ponudi ima i dve vrste dinja. Uzgaja ih na površini od oko 100ha, od čega je domaća sorta zastupljena na oko 50 hektara, dok se na ostatku površina gaje besemene i specijalne vrste.

On je objasnio da 10 odsto svog prinosa izvozi u Dansku, dok preostalih 90 odsto otkupljuje Delhaize za domaće tržište.

Kvalitet je najvrednija preporuka. Nabavljamo najbolje seme, ulažemo u najkvalitetnije đubrivo i mašine, pa samim tim je i kvalitet na najvišem nivou, u šta mogu da se uvere kupci u prodavnicama Maxi, Tempo i Shop&Go, kaže Blanuša.

U radnoj atmosferi, na njivi, Goran je "razbio" mitove u vezi sa muškim i ženskim lubenicama i povezanošću sa slatkoćom, ali je ukazao na par stvari koje su važne u odabiru one naslađe i kako je prepoznati. Međutim, kako je dodao kroz osmeh, i njemu se dešava da nekad ubere neku lubenicu koja nije dovoljno zrela i slatka.

Prisutni predstavnici medija imali su prilike da probaju i neobične lubenice žute kore i crvenog srca, kao i besemene, a i da se sami isprobaju u berbi.

-