Obim prodaje Globalne čokolade opao je za -4,5%, segmenti Proizvođači hrane i Globalni kakao zabeležili su pad od -5,6%, dok je segment Gourmet zabeležio rast od 0,7%.
Prihod od prodaje iznosio je 7,3 milijarde švajcarskih franaka, što je rast od 63,1% u lokalnim valutama i rezultat je određivanja cena zasnovanog na troškovima, pri čemu je kompanija prenela znatno veće cene kakaovca na kupce.
Bruto dobit iznosila je 653,8 miliona franaka, što predstavlja rast od 1,7% u lokalnim valutama, podržan modelom određivanja cena i miksom proizvoda.
Operativna dobit (EBIT) iznosila je 329,6 miliona franaka, što je porast od 1,5%, dok je EBIT po toni iznosio 304 franaka, što predstavlja rast od 6,5%. Prijavljena EBIT dobit iznosila je 295,8 miliona franaka, u poređenju sa 178,1 milionom franaka prethodne godine.
Neto dobit za period iznosila je 63,5 miliona franaka, što predstavlja pad od 69,4%.
Igramo na pobedu dok se krećemo kroz disruptivno tržišno okruženje. Intenzivna volatilnost cena kakaovca imala je značajan uticaj na industriju, ponašanje kupaca i naše finansijske rezultate u prvoj polovini 24/25. Ipak, tržišni izazovi dodatno potvrđuju opravdanost i važnost programa BC Next Level za otključavanje održivog profitabilnog rasta. Ostvarili smo snažan napredak u ključnim inicijativama u prvoj polovini godine, uključujući završetak svih socijalnih planova, optimizaciju broja zaposlenih, implementaciju četiri Globalna poslovna servisa (GBS) čvorišta, zatvaranje četiri fabrike i pojednostavljenje asortimana ispred plana. Gradimo još snažniju mrežu snabdevanja u Severnoj Americi, sa planovima za značajno proširenje kapaciteta u SAD-u, uz nedavnu investiciju u Brantford (Kanada). U isto vreme, preduzimamo odlučne strateške korake ka unapređenju operativnog i finansijskog modela u skladu sa novom tržišnom realnošću, što će omogućiti veće prinose, smanjenje duga i, konačno, izgradnju još snažnijeg Barry Callebauta na korist svih naših stejkholdera, rekao je Peter Feld, izvršni direktor Barry Callebaut Grupe.
Priredila: InStore redakcija
Foto: Barry Callebaut