Slovenija: SPAR će praviti pivo od ostataka hleba

AKTUELNO

Marketing

14.10.2022.

Kompanija je predstavila novu inicijativu "Hrani nije mesto u kanti za smeće" povodom Svetskog dana hrane, u okviru koje će proizvoditi pivo od ostataka hleba iz pekara u Spar prodavnicama.

Kako bi iskoristila svoje ostatke i smanjila količinu hrane koje baci godišnje, kompanija je sarađivala sa pivarom Green Gold Brewing. Recept za jedinstveno pivo napravljeno od ostataka hleba potpisao je direktor ove pivare Luka Rojnik, koji je za sastojak izabrao Matiazh hleb iz pekare Spar.

Oduševljeno sam prihvatio izazov stvaranja novog recepta za pivo koji uključuje upotrebu ostataka hleba, rekao je Luka Rojnik, istovremeno ističući važnost partnerske saradnje u stvaranju ovog proizvoda.  

Proces kreiranja piva traje nešto više od dve nedelje i uključuje sušenje i gnječenje hleba, nakon čega sledi fermentacija koja traje 14 dana. Pored samog hleba, u pivo se dodaju domaće sorte hmelja sa lokalnih farmi.

Ovaj proizvod je dokaz da dobrim idejama možemo smanjiti količinu bačene hrane, rekao je Boštjan Kos, menadžer Spar pekara.

Pivo će biti pakovano u reciklabilnu ambalažu koja se može reciklirati više puta. Pored toga, Spar će u okviru ove kampanje širiti svest o pažljivom rukovanju hranom, podstičući potrošače da kupuju proizvode pre isteka roka upotrebe i pametno koriste svoje sastojke.

Izvor/Foto: SPAR Slovenia