Summi1
Summit2

Nestlé poručuje: Klopaj zdravo, ne bacaj hranu, sačuvaj prirodu

AKTUELNO

Marketing

20.10.2022

"Kuvanje sa klincima jedan je od najdragocenijih načina da mlade generacije zainteresujemo da se hrane pravilno i ujedno nauče važne lekcije o održivosti", poruka je ZdravoKlopajmo dana kojim je kompanija Nestlé, u saradnji sa Kulinarskom federacijom Srbije, i ove godine obeležila 20. oktobar, Međunarodni dan kuvara.

Tri mame koje znaju kako da spoje ukusno i zdravo učestvovale su u kulinarskom TV izazovu u pripremanju zdravih jela. Food blogerke Snežana Paučinac, Aleksandra Đorđević i Katarina Stojković, od kojih su prve dve i nutricionistkinje, stavile su svoje znanje na probu pripremajući jela po receptu iz ZdravoKlopajmo kuvara. Podršku u tome pružila su im njihova deca, a ovaj okršaj varjača nadgledao je, u ulozi mentora, naš čuveni kuvar Stambol Geštamov koji nosi titulu kuvara decenije (Chef of the decade 2006–2016). 

Kompanija Nestlé po treći put obeležava Međunarodni dan kuvara. Akcenat je i ove godine bio na edukaciji kako najmlađih, tako i starijih građana o štetnom uticaju koji bacanje hrane može da ima na životnu sredinu. Učesnice izazova podelile su svoja iskustva o tome kako optimizuju porodične nabavke kako bi izbegle bacanje hrane, čuvajući na taj način i kućni budžet i životnu sredinu.

Kada govorimo o kuvanju uvek mislimo i na male kuvare, jer verujemo da je učešće u pripremi obroka sjajan način da decu zainteresujemo za pravilnu ishranu. Kuhinja je dobro mesto i za priče o tome zašto je važno kako se hrana proizvodi, u šta se pakuje i zašto ne treba da se baca. Setimo se popare, prženica i svih onih jela koje su naše bake i mame spremale od ostataka namirnica, pre svega iz poštovanja prema hrani i truda uloženog da ona stigne do stola. Danas moramo da mislimo i o ekološkim aspektima, ističe Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova u kompaniji Nestlé.

U Srbiji se, prema proceni, godišnje baci oko 247 hiljada tona hrane koja se i dalje može upotrebiti, što je oko 30-40 kg po stanovniku. Jestivi otpad koji gosti restorana ostave u tanjiru, voće i povrće kojem je istekao rok trajanja i slično – to je glavno polje u okviru kog se može uticati na smanjenje obima bacanja hrane, što zahteva podizanje svesti i znanja građana o tome kako bolje upravljati rezervama i procesom skladištenja hrane. Sistem se može unaprediti kroz prevenciju stvaranja otpada od hrane, donacije hrane i kroz pravilno upravljanje otpadom od hrane kroz cirkularnu ekonomiju, odnosno proizvodnju organskog đubriva i biogasa, objašnjava Slobodan Krstović, direktor za održivi razvoj u NALED-u.

ZdravoKlopajmo dan je deo ZdravoRastimo programa koji Nestlé u Srbiji sprovodi već dvanaestu godinu zaredom i do sada je obuhvatio više od 120.000 osnovaca Srbije. Cilj programa je  da roditeljima pomogne da što lakše usmeravaju svoju decu ka pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti koje su, uz dovoljno sna i vode, osnovna pretpostavka dobrog zdravlja.

U saradnji sa influenserima, roditeljima, profesorima i učenicima, u okviru ovog programa je nastao i ZdravoKlopajmo kuvar, koji sadrži samo zdrave recepte, a da bi uputio roditelje i decu na to koje su vrste namirnica potrebne za pravilan razvoj i u kojim količinama – kreiran je  ZdravoKlopajmo tanjir. Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut i Kulinarska federacija Srbije.

izvor: InStore
foto: Nestlé