Summi1
Summit2

Pad proizvodnje kupusa - mali proizvođači ne mogu da nađu tržište

AKTUELNO

Srbija

09.11.2022.

Srbija godišnje uveze povrće za 120 miliona evra. Kupus se u našoj zemlji, pre samo tri godine, gajio na površini od 9.000 hektara, a sada na manje od sedam. Pad proizvodnje naročito beleže mali povrtari.

Banatsko selo Taraš nadomak Zrenjanina poznato je kao evropsko selo roda, ali i vrednih povrtara. Na svu sreću, iz godine u godinu roda je sve više, ali nažalost povrtara sve manje, posebno proizvođača kupusa. Među retkim je Miodrag Milin koji i pored svih problema ne odustaje od ove proizvodnje.

Ove godine nešto manje, znači biće tu oko osam do deset tona kupusa. Kvalitet je vrlo dobar zato što je bilo dosta suše i ima dosta suve materije i ostalo je slasti u njemu, kad ga jedeš svežeg tačno se oseća u ustima - kaže Milin i dodaje: Cena je tu oko pedeset dinara, trenutno, videćemo kako će biti dalje.

Iako se površine pod kupusom iz godine u godinu smanjuju na svu sreću zbog primene moderne tehnologije, prinosi se povećavaju, pa tako je samo pre tri godine proizvodnja po hektaru iznosila dvadeset sedam tona, danas trideset jednu tonu.

Dragan Marković iz PSSS Zrenjanin ističe da su glavni razlozi za smanjenje - odlazak ljudi sa sela i prihvatanje novih tehnologija gde se radi na velikim površinama: Mali proizođači tu ne mogu da se snađu, ne mogu da nađu tržište za prodaju i to je glavni razlog.

Slična situacija je i u drugim selima širom Srbije, pa se nameće pitanje da li ćemo narednih godina morati jesti kupus iz uvoza umesto da ga izvozimo kao nekada.

izvor: eKapija
foto: unsplash/Arnaldo Aldana