Summi1
Summit2

Tema broja: Ukusi sveta - Potrošači otvoreni prema jelima različitih kuhinja

Navike potrošača u kupovini

Analize

14.12.2023.

Većina ispitanika prodavnice i supermarkete smatra važnom tačkom kontakta sa međunarodnim kuhinjama, i to nešto češće žene. Ovo potvrđuje da je predstavljanje međunarodnih kuhinja dobar način za komunikaciju, privlačenje i uspostavljanje odnosa sa potrošačima

Autor: Kantar, TMG Insights, office@kantartns-rs.com

Uz restorane ili putovanja, trgovinski lanci su postali važna tačka kontakta sa međunarodnim kuhinjama, zaključak je istraživanja Kompanije Kantar, na uzorku od 500 punoletnih ispitanika, realizovanog onlajn, od 19. do 23. septembra. Potrošači su otvoreni za najraznovrsnije kuhinje, nešto slabije za libanska, indijska i japanska jela, što može da odražava slabiju dostupnost, a ujedno i novu temu i ukuse za komunikaciju.

Iskustvo sa međunarodnim kuhinjama

Više od trećine ispitanika konzumira jela međunarodnih kuhinja bar jednom mesečno (36%), naredna trećina ih konzumira nekoliko puta mesečno, a četvrtina nekoliko puta godišnje. Jela se najčešće pripremaju kod kuće, a slede konzumacija u restoranima i naručivanje putem aplikacija za dostavu.

Iako žene ređe konzumiraju jela međunarodnih kuhinja, one ih češće pripremaju kod kuće od muškaraca, dok se mladi izdvajaju u odnosu na stariju populaciju po upotrebi aplikacija za dostavu i konzumiranju u restoranima. 

Aplikacije za dostavu su takođe popularniji izbor kod ispitanika iz regiona Beograda u odnosu na ispitanike iz Vojvodine i centralne i zapadne Srbije, a restorani opet kod ispitanika iz regiona Beograda u odnosu na one iz južne i istočne Srbije.

Koje kuhinje su potrošači probali, a šta je omiljeno? 

Najčešće probana jela stranih kuhinja su ujedno i ona koja su najdostupnija: grčka, američka, kineska.  

Omiljene kuhinje naših ispitanika su ujedno one koje su nam i geografski najbliže – italijanska i grčka.

Potrošači su generalno otvoreni prema jelima različitih kuhinja, ali su mišljenja podeljena kada su u pitanju libanska, indijska i japanska koja se češće izdvajaju kao kuhinje koje bi voleli, odnosno, ne bi voleli da probaju.

Prodavnice kao tačka kontakta 

Većina ispitanika prodavnice i supermarkete smatra važnom tačkom kontakta sa međunarodnim kuhinjama, i to nešto češće žene. Ovo potvrđuje da je predstavljanje međunarodnih kuhinja dobar način za komunikaciju, privlačenje i uspostavljanje odnosa sa potrošačima. 

Većina ispitanika preferira da kupuje sastojke za pripremu jela međunarodnih kuhinja, dok ostatak ujednačeno kupuje polugotova i gotova jela. Muškarci se izdvajaju kao kupci motivisani komforom u ovom domenu, te radije kupuju gotova jela od žena (30% naspram 12%). 

Kada je predstavljanje međunarodnih kuhinja, Lidl je prvi na koga potrošači pomisle, a slede ga Maxi i Idea.

Redovno predstavljanje proizvoda raznih nacionalnih kuhinja, uz skoriji dolazak na tržište, u Lidlovim radnjama je stvorilo snažnu asocijaciju u domenu ponude jela međunarodnih kuhinja. Iako značajno iza, i sa dužim prisustvom na tržištu, Maxi se takođe značajno diferencira u ovom domenu u odnosu na ostale. 

U skladu sa prethodnim odgovorima, Lidl se percipira kao trgovinski lanac sa najraznovrsnijom ponudom proizvoda međunarodne kuhinje, a slede ga brendovi lanaca Mercator i Delhaize. 

O kompaniji i istraživanju:

Kantar je vodeća svetska kompanija za istraživanja, saznanja i konsalting (www.kantar.com). Pokriva više od 90 tržišta, a predstavnik za Srbiju i Crnu Goru je TMG Insights, sa sedištem u Beogradu. Istraživanje je obuhvatilo 500 ispitanika koji reprezentuju punoletnu populaciju i realizovano je onlajn putem, u periodu od 19. do 23. septembra 2023. godine.