Summi1
Summit2

Šta će svet jesti u 2024.

PREDVIĐANJA

Trendovi SRB

17.01.2024.

Vladaće potreba za autentičnošću. Izbijaće poriv da zaštitimo planetu i prigrlimo prirodu. Svrbeće nas ruke da začinimo hranu. Ukratko to bi bila neka od osećanja kojima će svet u 2024. godini krojiti trpeze, servirati tanjire i puniti čaše.

Priredila: InStore redakcija


Time je nedavno objavio šta o trendovima u hrani i piću za ovu godinu kaže nekoliko insajdera iz industrije – od kuvara do futurologa za hranu, a mi ih ukratko prenosimo. 

- - - -

Naglasak na globalnim ukusima
Očekuje se da će jedan od odlučujućih trendova godine biti kuhinja “treće kulture”, odnosno ona koja spaja jela različitog porekla. Da li možete da zamislite wafu italijanski restoran koji spaja italijansku i japansku kuhinju, ili filipinsko-britansku pekaru? To je u velikoj meri izvedeno iz društvenih promena i globalizacije i značenja identiteta danas, kaže Claire Lancaste, šef odeljenja za hranu i piće u kompaniji za predviđanje trendova WGSN. U prošlosti, napominje ona, neko je možda „ubacio nešto nasumično na picu“i nazvao to fuzijom, ali sada se više pažnje posvećuje tome. Ova nova generacija kuvara stvara proizvode, koji odražavaju njihove jedinstvene, višeslojne kulturne identitete, dodaje ona.

- - - -

Više azijskih sastojaka
Očekujte da će u 2024. azijski ukusi i sastojci doživeti svoj momenat. Crni susam, ube (vrsta ljubičastog batata) i razne vrste čaja sa mlekom će pratiti put mače i postati sve prisutniji, predviđanja su Denise Purcell, iz Specialty Food Association, trgovinske grupe koja je domaćin Fancy Food Show. Možemo da vidimo krofne punjene čajem sa mlekom i toplu čokoladu od ljubičastog batata, bila sam na mestu gde su nudili kolačiće od crnog susama. Ovi ukusi se, takođe, pojavljuju i u slanim grickalicama, poput kokica sa crnim čajem i mlekom, primećuje Pursel.

Andrea Xu, suosnivač i izvršni direktor Umamicart-a, online prodavnice koja je specijalizovana za azijske namirnice, predviđa da će sve više ljudi prihvatiti azijsko voće, kao što su rambutan, ružičasta guava, longan, mangostin i razne vrste zmajevog voća. 

Ni i Ana Ngyen, bračni par kuvara iz popularnog vijetnamskog restorana Sap Sua u Denveru, ne kriju svoje uzbuđenje zbog pojave prve generacije azijskih kuvara koji rade na ozbiljnoj diverzifikaciji trpeze: Zahvaljujući njima mnogi ljudi počinju da shvataju da postoji razlika između kuhinja. Na primer, počinju da shvataju po čemu je filipinska kuhinja posebna, a po čemu vijetnamska, a da nije to sve samo jedna kategorija.

- - - -

Koraci ka održivosti
Jedan od osnovnih trendova u hrani i piću formira se na osnovu naše zajedničke želja da brinemo o našoj planeti. Više kompanija će u narednim mesecima dati prioritet održivosti, i to na veoma iznenađujuće načine. Očekujte, na primer, porast alternativnih čokolada. Kako Lankaster ističe, potražnja za kakaom dovela je do krčenja šuma širom sveta, pri tom i pristup do njega postaje sve teži i skuplji. Alternativna čokolada je „napravljena bez kakaa“, ali i dalje ima izuzetno sličan ukus standardnoj čokoladi. Postoji grupa inovatora koji stvaraju ove alternative koje imaju isti ukus, miris i način topljenja originalne čokolade, kaže ona. Američka kompanija, Voyage Foods, koristi sastojke poput semenki grožđa, suncokretovog proteinskog brašna i suncokretovog lecitina za pravljenje svoje alternativne čokolade. U Velikoj Britaniji, WNWN Food Labs zamenjuje kakao zrna sastojcima, poput žitarica i mahunarki.

Druge kompanije reaguju na nedostatak vode, ekstremne vrućine i suše stvaranjem proizvoda koji minimiziraju njihov vodeni otisak. Na primer: biljna mleka bez vode dolaze u obliku praha, tako da ih potrošači mogu mešati s vodom kod kuće. Druge kompanije koriste useve pogodne za sušu, poput kaktusa opuncija, za pravljenje grickalica kao što su kokice, raznorazne mešavine grickalica “za pešačenje”, takozvane trial mix, i druge slatkiše. 

U međuvremenu, dok saznajemo više i o uticaju morskih sastojaka na klimu, možemo očekivati da će inovatori početi da koriste i manje poznate, poput ježeva i riblje ikre — za stvaranje pikantnih, umami ukusa,  i da će ih uključivati u širi spektar jela.

Pečurka Lavlja griva

“Zabava” sa gljivama
Tod Anderson, kuvar i osnivač Turnip Vegan Recipe kluba
, predviđa da će u 2024. godini sve više ljudi prihvatiti gljive, jer će sve više biti korišćene kao zamena za meso. Anderson je, tako, nedavno napravio ćufte od pečuraka i često koristi pečenu lavlju grivu, pečurku koja ima lekovita svojstva i raste prirodno na uvenulom drveću. Mnoge pečurke je lako uzgajati kod kuće, kaže on, čak i za ljude u urbanim sredinama - i raduje se što će ih sve više ljudi koristiti i eksperimentisati sa njima 2024.

Izvor: Time
Foto: Pixabay