Predstavnici Sunoka ugostili su poljoprivredne proizvođače, sa kojima su razgovarali o novim tehnologijama i digitalizaciji u poljoprivredi i predstavili najnovije trendove u proizvodnji šećerne repe.
Kompanija je i ove godine posebnu pažnju posvetila istraživanju i prenošenju znanja poljoprivrednicima, kako bi prinosi na njihovim poljima bili što viši i kako bi obezbedili održivu i profitabilnu proizvodnju.
Šećerna repa pokazala se najstabilnijom ratarskom kulturom tokom prethodnih godina, zahvaljujući našim kontinuiranim ulaganjima i dobroj saradnji koju negujemo sa poljoprivrednim proizvođačima. Odlična cena šećerne repe u odnosu na druge ratarske kulture, kao i mogućnost avansnog finansiranja proizvodnje putem kvalitetnog repromaterijala i novčanih stimulacija, doprinela je nastavku trenda rasta proizvodnje šećerne repe za oko 14% u 2024. godini. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, posebno kada je u pitanju povećanje izvoza, i tu šansu treba da iskoristimo na evropskom kontinentu, rekao je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.
U Srbiji je ove godine šećerna repa zasejana na više od 48.000 hektara, a setva je na najvećem delu površina obavljena u poslednjoj dekadi marta.
Uprkos promenljivim vremenskim uslovima, suši u drugom delu setve, kasnijem zahlađenju, čestom i jakom vetru, usevi ove godine imaju dobar sklop i u zavidnoj su kondiciji, što je važan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa, saopšteno je iz kompanije.
Naš Istraživačko-razvojni centar kontinuirano radi na prilagođavanju tehnologije proizvodnje izazovima koji su uslovljeni klimatskim promenama i zahtevima zelene agende Evropske unije. Na Danima polja šećerne repe predstavili smo najnovije tehnologije u zaštiti od bolesti lista, kao i mere zaštite od štetočina, koje postaju sve izazovnije ako uzmemo u obzir smanjivanje broja dozvoljenih aktivnih materija za upotrebu u poljoprivrednoj proizvodnji. Ove godine uvešćemo i sistem elektronske otpremnice na čitavom sirovinskom području, čime želimo da digitalizujemo naše poslovne procese kako bismo povećali efikasnost i smanjili uticaj na životnu sredinu, zaključio je Košutić.
Iz kompanije poručuju da su ovakvi događaji jedan od načina da najnoviji trendovi i tehnologije u proizvodnji šećerne repe pronađu put do praktične primene i omoguće proizvođačima bolje prinose.
Izvor: InStore
Foto: Saša Rajačić