IN STORE  in your country  
SRBIJA
Srbija
26.02.2021.

PREDSTAVLJAMO

Chocollama - prva srpska organska i veganska čokolada

Chocollama je mala porodična beogradska kompanija u čijem radu podjednako učestvuju svi članovi porodice, i to sa velikom misijom. Kako kažu, prvi u Srbiji kroz proizvodnju organsko veganske čokolade žele da podižu svest kod ljudi i menjaju svet na bolje.

Prva misao o osnivanju naše kompanije je nastala još pre tri, četiri godine i od tada traje proces razrade i realizacije ove izazovne ideje. Ovaj put je bio dugačak - od osmišljavaljanja svakog detalja, obuka koje smo prošli u Velikoj Britaniji, izbora opreme, dizajna ambalaže i otvaranja same kompanije, kaže nam Jelena Savović, marketing menadžer Chocollame.

Prva čokolada je izašla iz njihove kuhinje 2018. godine, zatim je naredne 2019. usledilo usavršavanje znanja u Londonu, inače kolevci organske čokolade. Prošle godine su svoj prvi proizvod pustili u prodaju.

Trenutno se naši proizvodi mogu kupiti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane u Beogradu i Novom Sadu i u 18 prodavnica dm lanca. U početku su to bili samo Just Organic, Maslina i Olivia market u Beogradu, ali veoma brzo su smo krenuli sa prodajom i na Profesor Daus štandu na Palilujskoj pijaci, Valentina i karanfil radnji na Dorćolu, Muzeju čokolade i ostvarili prvu saradnju sa novosadskim radnjama Medna Ravnica i Zdravologija. Sa velikom radošću možemo reći i da je dm lanac prepoznao organski kvalitet i Chocollama se sad prodaje u njihovh 18 prodavnica u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu. Trudimo se da Chocollama bude u ponudi u što više zdravih hrana u Srbiji, ali za sada kupci iz ostalih gradova imaju online shop na našem sajtu gde mogu poručiti proizvode, objašnjava naša sagovornica.

Sa velikom radošću možemo reći i da je dm lanac prepoznao organski kvalitet i Chocollama se sad prodaje u njihovh 18 prodavnica u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu.

Chocollama trenutno nudi četiri vrste čokolade. Svaka ima 76% kakao delova. Prva vrsta je čista crna čokolada za sve ljubitelje istinskog ukusa kakaoa. Ostale tri vrste su voćne kombinacije - sa domaćim šumskim jagodama, sa organskim malinama iz Arilja i sa organskim borovnicama i divljom kupinom.

Ono što nas izdavaja je činjenica da jedini u Srbiji čokoladu zaslađujemo nerafinisanim prirodnim kokosovim šećerom. Takođe, naše voće prolazi kroz proces lifolizacije, što znači da u preradi zadržava mikrostrukturu. Iz tog razloga naši kupci kada probaju Chocollamu imaju osećaj kao da konzumiraju sveže voće u čokoladi. Takođe, Chocollama se pravi ručno u našoj radionici u Beogradu. Mi ne uvozimo gotove delove čokolade koji se tope, već od uvezenih sirovina pravimo čokoladu. Koristimo organski Arriba Nacional kakao prah iz Ekvadora, Arriba Nacional kakao buter, kokosov šećer i organsku burbon vanilu sa Madagaskara. Kako bismo dobili tu divnu aromu sve sastojke meljemo u mlinovima u proseku oko 36 sati. Negujući principe zdravog života, naša čokolada ne nastaje postupkom pečenja koje zagrevanjem dehidrira zrno, već uz nisku preradu zadržava sve hranljive vrednosti kakaoa i čuva svoj autentičan prirodan miris, otkriva nam Savović.

S obzirom na to da su na tržištu prisutni od prethodne jeseni, njihova proizvodnja varira shodno samoj potražnji. Prema njenim rečima, imaju dovoljno kapaciteta da podrže i višestruko veću potražnju za svojim proizvodima.

Od trenutka kada su izašli na tržište, oni su na svom veb sajtu ponudili opciju online kupovine. Trudimo se da pratimo trendove, ali za sada, smatramo da Srbija nije područje gde su ljudi navikli da kupuju čokolade online. Skoro svaka porudžbina putem online shop-a bila je za gradove gde se Chocollama ne može naći fizički u radnji i jako nam je drago što ljudi nisu odustali od želje da probaju čokoladu, pa makar to značilo da plate poštarinu i sačekaju dan da im se dostavi. Nama online prodaja nije stala za sada nijedan mesec, a nadamo se da će sve više biti takvih kupaca, navodi nam sagovornica.

Negujući principe zdravog života, naša čokolada ne nastaje postupkom pečenja koje zagrevanjem dehidrira zrno, već uz nisku preradu zadržava sve hranljive vrednosti kakaoa i čuva svoj autentičan prirodan miris.

Tokom prethodne godine, nisu osetili nikakav problem što se tiče snabdevanja sirovinama, zahvaljući dobrom planiranju i oslanjanju na dobre dobavljače Just Superior i Fornatura. Voće koje koriste u proizvodima je domaćeg organskog porekla, pa i do njega nisu imali poteškoće da dođu.

U planu imamo mnogo toga. Volimo da slušamo naše kupce, konstantno tražeći od njih reakcije. Radimo na novim i zanimljivim ukusima kojih još uvek nema kod nas, a za sada ne bismo otkrivali više, samo nam je kratko zagolicala maštu naša sagovornica.

Foto: Chocollama

-