IN STORE  in your country  
SRBIJA
Srbija
04.02.2019.

U Međunarodnom udruženju sirara prvi put članovi iz Srbije

Udruženje broji 7.000 poznavalaca i ljubitelja sireva u 45 država širom sveta sveta...

Prvo zasedanje Međunarodnog udruženja sirara održano u Srbiji, inače 559. po redu, organizovano je u prostorijama Francuske ambasade u Beogradu, na inicijativu kompanije Mlekoprodukt, članice Savencia Fromage & Dairy grupe. Tom prilikom, Beograd je posetio i čuveni majstor sira i predsednik ovog udruženja Rolan Bartelemi.

Medaljom „Bratstva svetog Igizona“ odlikovani su Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Kvantan Roje, predsednik kompanije Delhaize Serbia, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer, Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije, Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda, Tijeri Leforestije, komercijalni direktor grupe Savencia. I generalni direktor kompanije Mlekoprodukt Andrej Beslać imenovan je prethodno tog dana.

Osim ovih pojedinaca iz javnog, poslovnog i političkog života, u redove Bratstva, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, primljen je i ministar Republike Srbije Goran Knežević.

Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbede veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

Kompanija Mlekoprodukt godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. Zbog toga je prisustvo ovog renomiranog Udruženja u Srbiji kroz članove sa ovih prostora, veoma značajno, rekao je Andrej Beslać, generalni direktor kompanije Mlekoprodukt.

On je takođe naglasio da je u planu i osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji, kako bi se razvili svi potencijali sirarstva na ovim prostorima.

Međunarodno udruženja sirara postoji već pola veka, a njegova misija je da objedini celokupnu mlekarsku delatnost: od proizvodnje mleka, preko njegove prerade u sireve, do komercijalizacije gotovih proizvoda, kao i da promoviše plemenitu notu sireva.

Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve, shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora, izjavio je Rolan Bartelemi.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.

-