IN STORE  in your country  
SRBIJA
Svet
19.07.2019.

SVET

Klimatske promene utiču na hranu

Zbog klimatskih promena koje bi mogle da izazovu problem sa rastom useva i izumiranje životinja i riba, potrošači će možda morati da se oproste od omiljene hrane i pića...

Usled globalnog zagrevanja, zemljište pogodno za uzgajanje kafe će se do 2050. verovatno prepoloviti. Očekuje se da će divlje vrste kafe potpuno izumreti do 2080. godine, piše BBC. U Tanzaniji, jednom od najvećih izvoznika kafe, usevi su se već smanjili na pola, u proteklih 50 godina.

Za one koji misle da mogu da izbegnu krizu tako što će se prebaciti na čaj, naučnici u Indiji imaju loše vesti: monsuni koji "neguju" plantaže čaja postaju sve intenzivniji i počeli su da utiču na ukus useva. Zato se treba pripremiti na manje ukusne, razvodnjene čajeve u bliskoj budućnosti.

Čokolada je definitivno neočekivana žrtva globalnog zagrevanja, mahune kakaoa vole visoke temperature i veliku vlažnost, ali ono što vole još više je stabilnost. Biljke kakaoa su zahtevne baš kao i biljke kafe, a svaka promena u temperaturi, padavinama, kvalitetu zemljišta, suncu i brzini vetra može da ima drastičan uticaj na žetvu.

Uzgajivači u Indoneziji i Africi su već počeli da se prebaciju sa uzgajanja kakaoa na stabilnije useve, kao što su palmino ulje ili drvo kaučuka. To će u praksi loše uticati na pristupačne cene čokolade.

Što se tiče svakodnevnih, manje zahtevnih stvari kao što su riba i krompir, i na njih će uticati klimatske promene. Ribe su sve manje i manje, piše BBC. Jedan od razloga za to je sve niži nivo kiseonika u okeanima koji se zagrejavaju. Ugljen dioksid, takođe, čini morsku vodu kiselijom, što znači da školjkama sve teže raste ljuska.

Ozbiljni dokazi su u mreži - globalni ulov je već opao za 5%. Oni koji love ribu u Severnom moru uočiće da im je ulov opao čak za trećinu. Krompiri rastu pod zemljom, ali će i oni trpeti zahvaljujući sve češćim sušama. Samo jedno vrelo leto 2018. u Velikoj Britaniji je uticalo da se rod krompira smanji za četvrtinu, dok se svaki pojedinačni plod smanjio za tri centimetra, preneli su britanski mediji.

Industrija konjaka u jugozapadnoj Francuskoj stara 600 godina je u krizi. Sve više temperature čine da je njihovo grožđe preslatko za destilovanje. Proizvođači izbezumljeno traže pogodne zamene, trošeći na stotine hiljada evra svake godine na istaživanje, ali sa malo uspeha do sada.

Malo dalje na severu, u Škotskoj, proizvođači viskija se takođe hvataju za glavu. Globalno zagrevanje je smanjilo zalihe sveže vode zbog suša. Prošlog leta, mnogi proizvođači viskija su bili prisiljeni da ugase proizvodnju, a metereolozi upozoravaju da ekstremni vremenski uslovi postaju sve učestaliji.

Izvor: eKapija
Foto: cultursmag.com

-