Summi1
Summit2

Srđan Starčević, generalni direktor, Don Don: Planiramo da otvorimo nova izvozna tržišta i da ojačamo trenutne pozicije

Intervju

13.03.2025

Razgovarala: Ana Filipović, ana@instore.rs

Naš sagovornik, u kompaniji Don Don radi dve i po godine, od septembra 2022. Pre toga, radio je 17 godina u Retail biznisu. Kako nam objašnjava, na početku razgovora, ono što ga motiviše u radu je mogućnost da se svaki dan napreduje i uči, jer veruje da je u današnje vreme jedino to mogućnost za dalji razvoj svake kompanije.  

Pekarska industrija je veoma brza. Postoji mnogo novih proizvoda koji se predstavljaju na tržištu svake godine. Nekada se radi o potpuno novim recepturama proizvoda, a ponekada je tajna u dodatku samo par novih sastojaka. Imamo priliku da stvari unapređujemo na dnevnom nivou i vidimo rezultat tog rada, i ova činjenica me veoma inspiriše. Sa druge strane, na privatnom planu inspiracija je svakako porodica i činjenica da kroz provođenje kvalitetnog zajedničkog vremena ispunimo misiju da naša deca postanu dobri ljudi, ističe Srđan Starčević, generalni direktor kompanije Don Don, u intervju za InStore.  

Srđan Starčević: Ono što je zajedničko za motivaciju na privatnom i poslovnom planu je činjenica da na poslu, kroz usvojenu strategiju Zelene agende, imam mogućnost da kroz svaku našu incijativu učinim našu planetu boljim mestom za život svih nas, tako i moje porodice. 


Meksička Bimbo grupa nedavno je završila akviziciju kompanije Don Don, nakon što je Javna agencija Republike Slovenije za zaštitu konkurencije saopštila da se ne protivi koncentraciji. Šta ovo preuzimanje znači za dalje poslovanje Don Dona, a kakve će koristi imati Grupo Bimbo iz Meksika? 

Akvizicija još nije završena, jer je potrebno da komisije u svim zemljama gde Don Don ima značajnije tržišno učešće daju saglasnost. Završetak ovog procesa se očekuje tokom drugog kvartala. Ako pričamo o Grupo Bimbo, oni svakako naš region vide kao veoma atraktivan za ekspanziju, sa potrošačima koji su pravi ljubitelji hleba i peciva, i sa mogućnostima za dodatne sinergije sa tržištima na kojima oni već posluju, poput Rumunije.  

Iz kog razloga se kompanija Don Don opredelila za prodaju? Da li je bilo još nekih kandidata i zbog čega je odabrana baš ova meksička kompanija?  

Naši novi partneri su globalni lideri u našoj kategoriji, a pri tome su prepoznati kao jedan od najboljih poslodavaca na svetu. Ove godine su dobili nagradu "World’s Best Employers 2024," od Forbes magazina. Tako da ova promena pruža jedinstvenu priliku za dalje unapređenje našeg poslovanja i mogućnost za dalji razvoj naših zaposlenih, jer će sada našim timovima biti na raspolaganju najbolja globalna znanja i iskustva. Nama je bila čast da je najveća svetska grupacija u našoj kategoriji bila zainteresovana za saradnju sa našom kompanijom i to je bila opredeljujuća činjenica. 

Da li će doći do nekih promena i zaokreta u već formiranim strateškim planovima kompanije za tržišta na kojima ste poslovali pre akvizicije i za ona na koja ste izvozili svoje proizvode?  

Mi nastavljamo dalje sa našom strategijom poslovanja na svim tržištima, tako i na tržištu Srbije. Planiramo dalja ulaganja u proizvodne kapacitete, automatizovane pogone, kako bismo mogli uspešno da podržavamo planirani rast na lokalu, ali i dalji podsticaj izvoza. Naš plan jeste otvaranje novih izvoznih tržišta i da dodatno učvrstimo poziciju na tržištima na kojima smo već prisutni, a radi se trenutno o 15 izvoznih zemalja. 

Kakve ste promene uočili u kupovnoj moći potrošača prethodnih godina, od izbijanja inflacije, i da li je njihovo uobičajeno stezanje kaiša i rezanje budžeta imalo negativnog uticaja na vašu prodaju, s obzirom na to da u asortimanu imate hleb kao osnovnu životnu namirnicu?  

Kako je hleb osnovna životna namirnica, on beleži svojevrsnu stabilnost u tražnji, te stoga tržišne oscilacije i makroekonomska klima ne utiču značajno na ovaj segment.  

A, da li je, možda, bilo promena u vrstama hleba koje su kupovane, u prethodnih nekoliko godina? Da li je to samo posledica štednje ili i promena u životnim i navikama u ishrani potrošača?  

Ovde bih naglasio dva trenda. Kada pričamo o vekna hlebu, menjanje strukture same potrošnje u smislu pada tražnje za bazičnim proizvodima veće gramaže, a rast tražnje za specijalnim vrstama hlebova manje gramaže, kao prvi trend. Drugi trend je rast prodaje rezanih hlebova, što je posledica promene životnih navika i promena u ishrani krajnjih potrošača. Dnevni ritam i intezivnost događaja, te težnja ka udobnosti, uticali su svakako da potrošač želi da uživa u svom obroku uz što manje vremena za pripremu istog, stoga je primetna povećana tražnja “hlebova na parčiće” – rezani hlebovi i tost hlebovi. 

Kako je hleb osnovna životna namirnica, on beleži svojevrsnu stabilnost u tražnji, te stoga tržišne oscilacije i makroekonomska klima ne utiču značajno na ovaj segment  

Poslednjih godina, ljudi se sve više okreću zdravijem načinu života, što utiče i na promenu njihovih navika u ishrani. Na koji način odgovarate na potrebe ove grupe potrošača, šta oni mogu da pronađu u vašem asortimanu? 

Tako je, u poslednje vreme, sve je više sofisticiranih potrošača koji traže u pekarskim proizvodima “nešto više”. Mi se trudimo da segmentiramo našu ciljnu grupu, te svakoj od njih prilazimo sa posebnom pažnjom i analizom, plasirajući proizvode koji zadovoljavaju njihove ukuse i potrebe. Već duže vreme, u našem portfoliju imamo beskvasni hleb, u zadnjem kvartalu prošle godine plasirali smo novu ekstenziju Burgera sa semenkama, proizvod koji je naročito prepoznat kod sportista, a takođe lansirali smo i “Bakine hlebove” – hlebove proizvedene po tradicionalnoj recepturti, u varijanti belog hleba, kukuruznog hleba i hleba sa semenkama. Planovi za naredni period, takođe, idu u susret zadovoljenju potreba naših potrošača, te plasiranju inoviranih proizvoda sa dodatnim funkcionalnim benefitima. 

Iz godine u godinu, potrošnja hleba u Srbiji opada, sa 91,5kg u 2006, pala je na 52,49kg po glavi stanovnika u 2023, prema podacima Udruženja mlinara Vojvodine. Kada tome dodamo i procenjenu godišnju potrošnju peciva, ukupna količina iznosi približno 64,49kg po osobi. Na koji način se ova negativna statistika potrošnje odražava na vaše poslovanje i kako se borite sa ovim izazovima? 

Mislim da smo već delimično i odgovorili na ovo pitanje, kroz objašnjavanje promene potršačkih trendova. Potrošnja hleba opada jer imamo izmenu u potrošačkim navikama u smislu da se manje troše bazični dnevni hlebovi veće gramaže, a više specijalne vrste hlebova manje gramaže. Sa druge strane, raste prodaja rezanih pakovanih hlebova dužeg roka trajanja, što automatski dovodi do toga da se hleb racionalnije troši, odnosno mnoga manje baca nego u slučaju kada se pre dominatno kupovao samo dnevni hleb. Naš odgovor je jednostavan. Kroz naš portfolio koji nudimo našim potrošačima, odgovaramo na sve izmenjenje okolnosti.  

Takođe, još jedan izazov sa kojim se srećete je visoka cena pšenice, koja je krenula da raste od izbijanja rata u Ukrajini, i još uvek beleži rast. Kako se borite sa ovim problemom i da li je ovo poskupljenje sirovine ugrađeno u cene vaših proizvoda prema krajnjim potrošačima?  

Poslednjih godinu dana povećanje cena finalnih proizvoda je skoro zaustavljeno, uprkos činjenici da inputi i dalje rastu. Najveći inflatorni pritisak dolazi od rasta cena usluga logistike i troška radne snage. Jasno je da u ovoj situaciji postoji veliki pritisak na profitabilnost poslovanja i da se u tom smislu najviše bavimo onim stvarima na koje možemo da utičemo, a to je proizvodna i distribuciona efikasnost. 

Očekujem da će kod potrošača sve popularniji biti proizvodi koji imaju dodatne nutritivne vrednosti, napravljeni od visoko kvalitetnih žitarica, produžene svežine, ali koji će biti u ekološko prihvatljivim pakovanjima 

Koje su, inače, kategorije iz vašeg asortimana najprodavanije na srpskom tržištu?  

Konstantan rast beleže rezani hlebovi, tost hlebovi, sve vrste specijalnih pakovanih hlebova. Za njima ne zaostaju ni: burgeri, somuni, kao i sve vrste pakovanih peciva. 

Vi ste veći deo prethodne karijere, do dolaska u Don Don, proveli u trgovini. Koliko vam je to iskustvo bilo od značaja za dalji rad u sadašnjoj kompaniji i gde je imalo najveću primenu?   
Retail iskustvo je neprocenjivo jer te nauči da svaki dan razmisljaš o svom potrošaču i načinu kako da on bude zadovoljan, kako bi imao njegovu lojalnost. Naravno, to je nemoguće bez dobre međusektorske saradnje, sa jedne strane, a sa druge, da imas dobru komunikaciju sa partnerima čije proizvode prodaješ. U proizvodnoj branši, još kao dodatak imate kompleksnost proizvodnje kao samog procesa, tako da je značaj međusektorske saradnje, i integrisanje tima oko zajedničkog cilja, još važnija stvar, i tu je upravo bio moj najveći doprinos. 

Iz vašeg dugogodišnjeg iskustva u FMCG industriji, kako predviđate dalji razvoj pekarske industrije, i na srpskom tržiištu, a i globalno gledano? Koje vrste hleba i peciva će biti sve popularnije i sve traženije kod potrošača?  

Ovde bih voleo da napravim paralelu između globala i lokala, imajući u vidu da tu postoji vidna razlika. Globalna tržiste se dosta konsoliduje, dok kod nas i dalje postoji sklonosti da svi proizvođaci proizvode isti portfolio proizvoda. Ovde se ne misli na sam broj učesnika na tržištu, već na činjenicu da nisu svi proizvođači jednako zastupljeni u svim grupama proizvoda, nego su se više specijalizovali, fokusirali na određeni segment poslovanja, u kojem su postali značajan igrač i imaju neophodnu ekonomiju obima. Na taj način, oni imaju sposobnost da onda budu dovoljno konkuretni u segmentu u kojem se takmiče. Nadamo se da će tržišni igrači na našem tržištu prepoznati ove trendove i naći svoje prilike, u novim tržišnim okolnostima. Očekujem da će kod potrošača sve popularniji biti proizvodi koji imaju dodatne nutritivne vrednosti, napravljeni od visoko kvalitetnih žitarica, produžene svežine, ali koji će biti u ekološko prihvatljivim pakovanjima. 

Za kraj, recite nam nešto o planovima kompanije po pitanju uvođenja nekih inovacija, bilo u asortimanu ili dostupnosti?   

Plan jeste da se u potpunosti iskoristi sinergija između dve trenutne grupe (Don Don i Grupo Bimbo). Grupo Bimbo ima više od 100 razlicitih brendova u svom portfoliju i to u dosta segmenata u kojima Don Don nije prisutan, a sa druge strane, Don Don ima, između ostalog, veoma dobro razvijen zamrznuti portfolio (bake off), koji nije toliko zastupljen kod naših novih partnera. Zaključak je jasan, očekujem brojne asortimanske inovacije za naše kupce i potrošače, na svim tržištima na kojima poslujemo.