Proizvodi koji sadrže dosta šećera i drugih nezdravih sastojaka, više se neće smeti reklamirati kao zdravi.
Naime, nedavno usvojena strategija "Od polja do stola" koju je doneo Evropski parlament podrazumeva donošenje čak 27 novih zakona i politika koji će u sledećih desetak godina menjati načine kako se proizvodi, prerađuje, kupuje i konzumira hrana, najavila je nedavno na konferenciji za novinare Biljana Borzan, koja je u ime eurosocijalista zadužena za strategiju.
Prema sadašnjim pravilima EU, navođenje informacija o hranjivim vrednostima na prednjoj strani ambalaže moguće je samo na dobrovoljnoj osnovi – oznakama koje su u nedostatku jedinstvenog EU sistema osmislile javne institucije, nevladine organizacije i privatni sektor.
U većini država članica trenutno se koristi nutri-score lestvica – tzv. "semafor" s oznakama nutritivne vrednosti hrane od A (za najzdraviju) pa do F.
Danas je moguće da se nezdrav čokoladni napitak za decu reklamira sa tezom "sadrži kalcijum, dobar za kosti" ili da kukuruzne pahuljice prepune šećera sadrže rečenicu "visok udo vlakana korisnih za probavu". To su manipulacije koje potrošača uveravaju da kupuje zdrave proizvode, ali stvarnost je vrlo drugačija. Takve i slične zdravstvene reklamne tvrdnje moći će da koriste samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, soli i nezdravih masti, istakla je Borozan.