Ovaj žig, na engleskom poznat kao "Zero Residue", znači da voće na sebi nema merljivih ostataka pesticida po standardnim laboratorijskim standardima. Ovo se postiže stvaranjem najboljih mogućih uslova za proizvodnju, pažljivim praćenjem voćki, kao i pravovremenim reagovanjem drugim zaštitnim sredstvima, najčešće biološkog porekla.
Ukoliko se biljke tretiraju pesticidima – što je takođe u kontrolisanim uslovima dozvoljeno - to se čini u ranim fazama, što omogućava da na plodu u vreme berbe od njih ne ostanu ni najmanji ostaci.
Tehnolog proizvodnje voća sa plantaže Delta Agrara u Zaječaru Zoran Đogić objašnjava da je proizvodnja bez ostataka pesticida izuzetno napredna i da omogućava bogatije i zdravije prinose.
Investirali smo u moderan zasad. Postavljene su specijalne mreže koje ne dozvoljavaju kontakt voćki i insekata, čime se predupređuje pojava mnogih bolesti koje se u konvencionalnoj proizvodnji tretiraju pesticidima. Takođe, iznad voćnjaka je posebna folija, koja sprečava dodir sa kišom, koja je takođe među uzročnicima oboljevanja biljaka. Stabla se navodnjavaju metodom „kap po kap“, a uspostavljen je i uspešan sistem podsticanja oprašivanja i zaštite od mraza. Sve to smanjuje rizik od štetočina i bolesti, što drastično smanjuje potrebu za primenom pesticida. Jabuke po ovom konceptu proizvodimo već četiri godine. Prošle godine smo prvi put pokušali sa trešnjama, na probnoj površini od tri hektra. Rezultati su bili više nego dobri, pa smo ove godine drastično podigli proizvodnju. Berba upravo počinje, a rod je po svim parametrima odličan, ističe Đogić.
Delta Agrar je koncept bez ostataka pesticida uspešno primenio na dve sorte, "reginu" i "kordiju", a polje na kome su proizvedene trešnje sa ovim žigom prostire se na površini od 10 hektara.
Izvor: InStore
Foto: Delta Agrar