Summi1
Summit2

Porodično pretočene jabuke i šljive u teglice brenda Zets Orchard

PREDSTAVLJAMO

Srbija

09.07.2024

Ova priča počinje u porodičnom voćnjaku, na imanju u selu Rajković, kada su pre desetak godina dve sestre na svojoj dedovini rešile da sa supruzima obnove imanje i upuste se u preduzetničke vode. Zets Orchard je porodična firma koja se bavi uzgajanjem ukusne letnje jabuke i šljive uz poštovanje prirode i iskustva predaka, a 2021. godine započeli su i preradu voća, tako da se u njihovom portfoliju danas nalazi više od 10 proizvoda. Brend je simbolično nazvan Zets Orchard zbog dva zeta, a druga reč (voćnjak) je strana iz njihove želje da se probiju na inostrano tržište jednog dana.

Priredila: InStore redakcija

Od 2021. proizvodimo i prodajemo ukusne, jedinstvene proizvode od jabuka i šljiva iz našeg voćnjaka, koji je u konverziji u organsku proizvodnju. Za razliku od mnogobrojnih prerađivača, naše voće putuje do 100-tinak metara od voćnjaka do prostorija za preradu. Takođe, proizvodimo u malim biranim serijama delikatese od oglednih voćki i od autohtonog voća sa stabala koji su više od 40 godina stari, kaže nam Zoran Joksimović, jedan od aktera ove porodične priče. 

Osim uzgoja voća, imanje poseduje i veliku šumu koja se redovno podmlađuje da se održi prirodni balans. Navodnjavanje se obavlja kroz irigacione sisteme gde se akumulacija puni iz njihovih izvora. Kako nam Zoran kaže, u planu im je formiranje akumulacionog jezera koje treba da pospeši samoodrživi uzgoj voća i omogući opstanak biljnih i životinjskih vrsta, koje su im neophodne za organsku proizvodnju. 

Njihova ponuda se sastoji od tri proizvoda koja se više slažu uz slanu hranu (bbq sos, čatni Mediteraneo od smokava, sos od šljiva Peking), jabukovog sirćeta i palete proizvoda od voća – aromatični namaz od jabuka, nadev od jabuka, nadev od šljiva, krem od šljiva, vina i čokolada, matični sok od jabuke, Sirop de Rajković, Mirabela namaz od divljih dženarika, pire od mešanih jabuka, slatki deliktaes od cepkanih šljiva. 

Među njima kao najprodavanije, naš sagovornik izdavaja sirće, BBQ sos, čatni, Mirabela, slatki namaz od cepkanih šljiva i aromatični namaz od jabuka. 

Svi ZETS proizvodi su 100% prirodni, bez aditiva, konzervansa, glutena i uglavnom bez dodatka šećera. Zoran ističe da šećera ima samo u nekoliko proizvoda u veoma malim količinama, i to demerer šećera od organske šećerne trske. 

Takođe, svi njihovi proizvodi se sastoje isključivo od proizvoda uzgajanih na njihovom imanju - organskog voća i organskih začina. Proizvode godišnje količine od 1.000 do desetak hiljada teglica ili flaša po proizvodu. 

Potrošači brend Zets Orchard mogu da pronađu na noćnim marketima, bazarima, sajmovima, kao i na samom imanju. Takođe, moguće ih je kupiti online ili preko njihovog sajta ili preko platforme Mali proizvođači.  Zoran nam još kaže da zasada njihovih proizvoda nema u maloprodaji, ali da se nada da će možda i do takvih saradnji doći, jer su trenutno u potrazi za komercijalistima, partnerima i distributerima. 

Ima kupaca koji žele da kupe organske sertifikovane proizvode. Takvi kupci umeju da prepoznaju razliku između konvencionalne i organske proizvodnje i znaju koliko je teško proizvesti organski proizvod. Nažalost, organsko se poistovećuje sa visokom cenom, rekao nam je naš sagovornik. 

Kao današnje osnovne probleme malih proizvođača, on izdvaja nedostatak radne snage i teškoće u vezi sa plasmanom proizvoda na tržište. 

U planovima imaju unapređenje prodaje, kao i širenje poslovanja u turističkom smeru. Naime, kroz organizovanje tim bildinga, radionica i dodatno povezivanje sa turističkom zajednicom voleli bi da nastave da prenose svoje znanja iskustva. U planu su tematski skupovi poput izgradnje timskog duha u vreme berbe uz edukaciju o organskom gajenju voća, foto safari u doba cvetanja i edukacija o prirodnoj agro zaštiti voćki, mini geografija i pešačenje po okolini sa akcentom na upoznavanje sa turističkom ponudom Valjevskog regiona. Cilj nam je da upoznamo posetioce i kupce o važnosti očuvanja životne sredine, organskom uzgoju i zdravoj ishrani gde se maksimalno smanjuje korišćenje šećera i zadržava što prirodniji ukus voća.Naš cilj je da održimo i unapredimo zdravlje ljudi, zemljišta i biljaka, da zaštitimo biodiverzitet, da budemo pravedni prema okruženju i da sačuvamo blagostanje ekosistema, poručio je za kraj naš sagovornik. 

Foto: Zets Orchard