Razgovarala: Milica Milutinović, milica@instore.rs
Kako biste opisali današnju trgovačku scenu u našoj zemlji?
Kompanija Veropoulos je više od dve decenije deo trgovačke scene u Srbiji, te mogu reći da smo svedoci vrlo dinamičnih promena koje se dešavaju na tržištu. Od momenta otvaranja prvog Super Vero marketa do sada, povećan je broj trgovinskih lanaca i diskontera u Srbiji, tako da tržište ima sve širu ponudu i postaje sve više konkurentno. U takvom okruženju potrošač očekuje kvalitetan proizvod po povoljnim cenama uz kvalitetnu uslugu. Mi, u kompaniji Veropoulos, prilagođavamo se ovoj dinamici i konstantno radimo na strategiji koja će ispuniti očekivanja potrošača.
Da li postoji nešto što biste voleli da bude prisutno i kod nas, a poznato vam je već da primenjuju trgovci u svetu ili regionu?
Prema mom mišljenju, ono u čemu smo u zaostatku u odnosu na Evropu je konkurentnija i raznovrsnija ponuda organske i zdrave hrane, pogotovo što Srbija ima veliki potencijal za sopstvenu proizvodnju. U tom smislu, potrebno je podržati male, lokalne proizvođače i dati im priliku da se pojave na policama velikih trgovinskih lanaca. Sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da Super Vero već nekoliko godina projektom „Riznica ukusa Srbije“ promoviše upravo tu malu, lokalnu proizvodnju.
Na šta odmah obraćate pažnju kada uđete u neku trgovinu?
Prva stvar na koju obratim pažnju je kvalitet pružanja usluge. Lepa reč, ljubaznost i srdačnost mene lično, kao potrošača, osvajaju, tek nakon toga primećujem asortiman i lay-out radnje.
Koji su, prema vašem mišljenju, najveći nedostaci našeg trgovačkog sektora?
Mislim da je trenutno najveći izazov velika fluktuacija i nedostatak radne snage u trgovačkom sektoru, što znatno može uticati na kvalitet usluge koju potrošač očekuje, a sa ovim problemom suočavaju se i zemlje iz regiona.
Za kraj, koja bi bila vaša poruka kolegama – kako unaprediti sektor?
Pre svega, treba pratiti i prilagođavati se potrebama potrošača, i odgovoriti adekvatno i brzo na svaku promenu. Takođe, potrebno je ulagati u edukaciju zaposlenih kako bi upravo oni mogli da odgovore na potrebe potrošača.