Summi1
Summit2

Slovenija: Lidl pokreće 11. sezonu projekta "Hrana nije za bacanje"

ODRŽIVOST

Region

29.11.2024

Trgovac je, u saradnji sa Ekoškolom, lansirao 11. sezonu projekta "Hrana nije za bacanje" ("Hrana ni za tjavendan"), koji ima za cilj da podigne svest mladih o problemu bacanja hrane.

Projekat svake godine okuplja na hiljade dece i mentora iz slovenačkih vrtića, osnovnih i srednjih škola, koji raznim aktivnostima u školi i kod kuće pomažu da se smanji količina bačene hrane. 

Uvek smo oduševljeni posvećenošću i entuzijazmom sa kojim deca i mentori iz institucija učesnica ulaze u projekat "Hrana nije za bacanje". Istovremeno, odličan odziv pokazuje da je problem bacanja hrane blizak mladim ljudima, koji su kreatori pozitivnih promena i prenose prakse osvešćene ishrane iz škola i vrtića u kućno okruženje i na taj način polako, ali stabilno, stvaraju promene u društvu, rekla je Metka Šilar Šturm, menadžerka korporativnih poslova u Lidlu Slovenija.

Ove godine, projektu se uključilo deset puta više škola nego pre jedanaest godina, i to 302 obrazovne ustanove iz cele Slovenije.

U okviru ovogodišnjeg programa, deca će imati priliku da učestvuju u aktivnostima kao što su merenje bacanja hrane i smišljanje načina za smanjivanje bacanja hrane, ali i održivo kuvanje, u sklopu kog će moći da prave jela od reciklirane hrane koja bi inače završila na otpadu, dok će najbolji recepti biti objavljeni u posebnoj knjizi.

Učesnici će, između ostalog, pokušati da nadmaše prošlogodišnje rezultate, kada su institucije učesnice smanjile količinu bačene hrane u proseku za 32%, neke čak i za više od 90%.

Novina 11. sezone je takođe saradnja sa Ministarstvom životne sredine, klime i energetike, koje će organizovati posebno takmičenje za učenike 2. i 3. razreda osnovne škole, u okviru kog će najbolji učenici dobiti nagrade.

"Hrana nije za bacanje" je od početka jedan od najpopularnijih projekata Ekoškole. Škole i vrtići širom Slovenije prepoznaju izazove vezane za bacanje hrane i – bez obzira da li su početnici ili već dugi niz godina učestvuju – svake godine napreduju kako na obrazovnom nivou, tako i u samom procesu ishrane, od planiranja jelovnika, nabavke, uključivanja dece u pripremu hrane i merenje i evidentiranje bačene hrane. Veoma smo ponosni što zajedno sa Lidlom već deceniju gradimo zajednicu koja se bavi hranom, koja kroz aktivno učešće u projektu pokazuje svoju posvećenost održivosti, rekao je Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekoškola.

Izvor: InStore
Foto: Marko Pigac