Jedan od načina koji Švedska federacija za hranu preporučuje je “Svegan” (Go Swegan) program koji se bazira na prihvatanju zdravog načina ishrane i održivoj praksi.
Svake godine troši se više prirodnih resursa, pre svega hrane, zbog povećanja broja stanovnika (predviđanja su da će sa 7,8 milijardi stanovnika koliko ih danas ima, svetska populacija do 2050. godine porasti na čak 10 milijardi), promene životnog stila i sveukupnog povećanja potrošnje. Sve ovo usko je povezano sa većim utroškom energije kako bi se proizvelo više hrane, rastom emisije CO2, viškom otpada od hrane - od biološkog otpada do plastike. Zbog toga se stalno radi na pronalaženju alternativnih načina ishrane u cilju održanja održivosti.
Poznati švedski glumac Aleksandar Skarsgard koga poznajemo iz filmova “Legenda o Tarzanu”, “Velike male laži”, “Godzila protiv Konga” ili seriji “Prava krv” pojavljuje se u satiričnom filmu osmišljenom sa ciljem da podigne svest o globalnom deficitu hrane, ali i da upozna javnost sa visokim standardima održive proizvodnje hrane u Švedskoj. Humano postupanje i zakonom garantovana prava životinja, najniža upotreba antbiotika, stroga pravila o korišćenju pesticida i smanjenje industrijskog otpada od hrane na samo 3 odsto, stavljaju ovu nordijsku zemlju u sam vrh država sa održivom praksom u proizvodnji hrane. Sve ovo odražava se i na usvajanje zdravih navika i zdrav život samih Šveđana, koji su među nacijama koje imaju najmanje problema sa gojaznošću ili nekim drugim nezdravim navikama.
Iako sam film na pomalo šokantan, ali duhovit način sugeriše ishranu ljudskim mesom, doduše uzagajenim u laboratoriji, poruka je jasna – (još uvek) nismo spremni da jedemo ljudsko meso, čak ni kada je ono uzgojeno u laboratoriji. Zbog toga SFF koja okuplja više od 800 proizođača prehrambenih proizvoda i različitih vrsta pića, na sajtu Eataswede.com preporučuje i druge načine koji takođe mogu doprineti održivoj proizvodnji hrane.
Ceo film možete pogledati na ovom linku.
Izvor: InStore
Ilustracija: I&F Grupa