Neposredni povod za organizaciju o fleksibilnosti – grupe podzakonskih akata koji omogućavaju malim proizvođačima mesa, mlečnih proizvoda, proizvoda od bezbednosti hrane, koji su u skladu sa legislativom Evropske unije.
Cilj ovog projekta, koji su FAO i EBRD započeli sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još 2014. godine, je domaće hrane, koja usled ograničenja koja imaju mala gazdinstva nije u mogućnosti da ispuni sve zahteve namenjene velikim sistemima i kompanijama za proizvodnju i preradu hrane.
Pravilnici o fleksibilnim merama računa da se ni u jednom segmentu ne ugrozi lokalni gastronomski proizvodi poput ajvara, džemova, sokova i drugih proizvoda po kojima je naše podneblje poznato, moći da se plasiraju na domaće i inostrano tržište i budu prepoznati od potrošača kao kvalitetni i bezbedni.
Miloš Pajić, proizvođač tradicionalnih proizvoda od mesa, vlasnik je jedne od preko hiljadu malih porodičnih prerada mesa u Srbiji. Takvi mali biznisi, snažno su povezani sa svojim kupcima i imaju odličnu mogućnost za dalji rast. Miloš mere flekskibilnosti vidi kao način da se očuva lokalna tradicija i kulturno nasleđe u proizvodnji hrane, prihodi za mala domaćinstva, ali i da se osvoji i unapredi poverenje potrošača u kvalitet, higijenu i bezbednost takve hrane. Da biste bili konkurentni treba imati dobar proizvod. Ja godinama radim sa svojom decom i uključujem ih u sva pravila bezbednosti i higijene u svim koracima, od sirovine do finalnog proizvoda.
U okviru Nacionalnih mera za izuzeća od posebnih uslova higijene hrane, do sada su objavljeni: Vodiči za proizvodnju i preradu mesa malog kapaciteta i proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa; Vodič za proizvodnju i preradu mleka i Vodič za klanje malih količina živine i lagomorfa na gazdinstvu.
Na juče održanom onlajn okruglom stolu, koji je okupio brojne poljoprivredne proizvođače, distributere, predstavnike asocijacija potrošača i eksperte Vlade Republike Srbije, FAO, EBRD i drugih međunarodnih organizacija, javnosti je predstavljen i Vodič za proizvodnju i preradu male količine hrane od biljnog porekla.
izvor: InStore
foto: pixabay