Prijavljivanje profesionalnih pekara i onih koji se školuju za ovu profesiju trajaće od 1. decembra 2022. do 15. januara 2023. Predselekcija i kvalifikacije za finale će trajati do juna 2023. nakon čega će u septembru i oktobru 2023. biti organizovano veliko finale Pekarijade u Lesaffre pekarskom centru Beograd. U planu je i tradicionalna svečana ceremonija uručenja nagrada Prvi među najboljima.
Na takmičenju za najboljeg pekara Srbije, prijavljeni kandidati će se nadmetati u ukupno šest kategorija. Za pekare profesionalce, predviđeno je pet kategorija: domaći hleb, burek, štrudla sa makom, pizza i umetničko delo, dok će se najbolji mladi pekari takmičiti u pripremanju pogačice sa čvarcima. Pored laskave titule najboljeg pekara u jednoj od navedenih kategorija, pobednike očekuju vredne nagrade.
Sve kandidate ocenjivaće stručni žiri koji u širem sastavu čini 35 članova, a čine ga istaknuti predstavnici struke, predstavnici Unije pekara, članovi tima učesnika Louis Lesaffre Coupe – Evropskog pekarskog prvenstva 2015, predstavnik Mlinpek zavoda, svetski prvak u pravljenju pizze održanog u Palermu 2022 – Campionato del mondo pizza squadre, predstavnici industrijskih i zanatskih pekara, kao i najvećih trgovinskih lanaca u zemlji.
S obzirom da interesovanje za učešće na Pekarijadi kontinuirano raste, mogućnost da se prijave i učestvuju u Pekarijadi 2023. omogućeno je svim zainteresovanim takmičarima na četiri lokacije u zemlji koje pokrivaju region centralne, jugoistočne i zapadne Srbije uključujući i region Vojvodine.
Svi zainteresovani kandidati se mogu prijavljivati u periodu od 1. decembra 2022. do 15. Januara 2023. popunjavanjem forme za prijavu na web sajtu: www.pekarijada.rs, SMS-om na broj: 062 20 88 18, E-mail-om na: pekarijada.lrs@lesaffre.com, putem Facebook stranice: Pekarijada ili poštom na adresu: Milutina Milankovića 11b, 11070, Novi Beograd uz naznaku Pekarijada.
izvor: InStore
foto: Lesaffre