Fabrika alkohola treba da bude, kao što je to bila i šećerana, stub lokalne privrede i ekonomije u tom delu Banata, i da zato lokalno stanovništvo ne treba da zabrinjava što se više neće prerađivati repa, saopštila je kompanija za Dnevnik, napominjući da će se Sunoko i dalje baviti proizvodnjom šećera u fabrikama koje ima u Vrbasu i Pećincima.
Razlog zašto se umesto prerade šećera prelazi na proizvodnju alkohola Sunoko nalazi u klimatskim promenama, ustaljenom toplom i sušnom klimom koja smanjuju prinos i digestiju šećerne repe.
Višegodišnji problemi koji imaju poljoprivrednici u Banatu u proizvodnji šećerne repe dodatno su pogoršale klimatske promene za koje se može reći da su postale ustaljene i nanose štetu i poljoprivrednicima i prerađivačima industrijske biljke. Kompanija Sunoko je zato odučila da šećeranu u Kovačici zatvori usled nedostatka sirovine za preradu u dovoljnom kvantitetu i kvalitetu, navodi se.
Preostale šećerane će, kako navode iz kompanije, obezbediti dovoljne količine šećera. Kompanija, inače, završava ovogodišnju kampanju za dva dana, 22. decembra, i očekuje da će proizvesti 180.000 tona šećera.
Izvor: Dnevnik
Foto: Jovana Šotra