Tokom dvogodišnjeg perioda sprovođenja (2020.-2022.), ciljevi projekta su istražiti inovativni, tehnološko učinkovit proces odvajanja nutritivno vrednog biootpada industrijske prerade povrća Podravkine fabrike Kalnik u Varaždinu, za razvoj novih i inovativnih prehrambenih proizvoda. Dodatno će se istražiti potencijal proizvodnje bioplina iz svih otpadnih tokova proizvodnje.
Očekivani rezultati projekta su stvaranje novog znanja i povećavanje nematerijalne imovine Podravke kroz patente i nove brendove, povećavanje efikasnosti proizvodnog procesa kroz komercijalizaciju inovativnih proizvoda i izrada stručno evaluiranih dokaza koji bi trebalo da osiguraju nastavak dugoročno-strateških smernica kompanije za cirkularnu ekonomiju, saopšteno je iz kompanije.
Veoma smo ponosni na ovaj projekt koji je rezultat saradnje različitih sektora unutar kompanije, Uprave te saradnika i konsultanata. Ujedno, ovo je prvi istraživački projekt Podravke koji će se sufinansirati iz fondova EU. Verujemo u njegovu održivost kroz komercijalizaciju novih proizvoda i tehnologija, istakla je dr.sc. Jasmina Ranilović, voditeljka projekta i direktorika Istraživanja i razvoj Podravke.