Summi1
Summit2

Pikasa Analytics: Najzastupljeniji brendovi sladoleda na društvenim mrežama

InFokus: sladoled

inFokus

20.06.2023

Top 3 kompanije, koje se ponavljaju sa najvećim brojem objava i najvećim angažovanjem publike, su Frikom, Nestle i Lidl. U ukupnom broju objava 566 ove tri najveće kompanije na društvenim mrežama, Frikom učestvuje sa 75%, Nestle sa 22% i Lidl sa 3%. Svaka od ove tri kompanije stvara ukupno 188.440 reakcija publike i učestvuje sa 82%, 12% odnosno 6% u reakcijama publike

Autor: Pikasa Anaytics

Tim Pikasa Analytics je ovog meseca analizirao celu industriju proizvodnje sladoleda sa fokusom na postove na svim društvenim mrežama za godinu dana, od 01.03.2022. do 31.3.2023. godine. U posmatranom periodu, analizirana je 10.561 objava sa ukupno 1.332.956 reakcija publike u vidu lajkova, deljenja i komentara.

Top 3 kompanije, koje se ponavljaju sa najvećim brojem objava i najvećim angažovanjem publike, su Frikom, Nestle i Lidl. U ukupnom broju objava 566 ove tri najveće kompanije na društvenim mrežama, Frikom učestvuje sa 75%, Nestle sa 22% i Lidl sa 3%. 

Svaka od ove tri kompanije stvara ukupno 188.440 reakcija publike i učestvuje sa 82%, 12% odnosno 6% u reakcijama publike.

Na slici 1 možete primetiti da su iste kompanije rangirane sa najvećim brojem objava i po ukupnom broju reakcija publike, ali kada je u pitanju prosečan broj reakcija po objavi, tj. prosečan učinak svakog posta posebno, redosled se menja. Lidl vodi sa 740 reakcija po objavi, što je dva puta više od drugoplasiranog Frikom sa 365 reakcija po objavi i Nestlea sa 174 reakcije.

Na vremenskoj liniji, prikazanoj na slici broj 2, obrađeni su svi medijski članci i objave na društvenim mrežama u periodu od 1. marta 2022. do 31. marta 2023. godine. Iz pominjanja se može primetiti sezonalnost najava, sa porastom od aprila do maja sa vrhuncem u julu i padom od avgusta. Period između je vezan kontinuitetom postova od 220 do 350 postova.

U celokupnom analiziranom periodu obuhvaćeno je devet kvartala, od čega najveći broj objava pripada trećem kvartalu u 2022. godini. U kornetu ili na štapiću, u velikom pakovanju ili u obliku torte, sladoled je najčešći zamrznuti desert.

Sladoled je jedan od primera proizvoda koji imaju svoju sezonalnost, pored toga, u našem sistemu postoji prostor za unakrsnu tabulaciju podataka iz svih pominjanja sladoleda kao i podataka o prodaji sladoleda u istim periodima i za donošenje internih zaključaka koji će postaviti svoju strategiju za naredni period.


O istraživanju i kompaniji:
Metodologija: Pikasa koristi svoju onlajn platformu Analytics.live da prati u realnom vremenu više od 2.500 medija i hiljade kanala društvenih medija u zemaljama Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija, Moldavija i Bugarska). Analitička platforma prikazuje medijske članke uz njihovu pravilnu penetraciju na platformama društvenih medija (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok i Telegram) računajući sve vrste aktivnosti i reakcija (lajkova, dijeljenja i komentara). 
Pikasa ima više 10 godina iskustva u nauci o podacima, razvoju algoritama, veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. Kompanijama, organizacijama i institucijama nudi pristup jedinstvenim podacima iz više od 2.500 medija i hiljadama kanala društvenih medija. U saradnji sa iskusnim timom doktora nauka o podacima, analitičarima podataka i višim stručnjacima za medije, razvili smo nekoliko proizvoda za praćenje medija u realnom vremenu i tehnološke kapacitete za kreiranje prilagođenih rešenja. Bili smo u mogućnosti da odgovorimo na neka od najizazovnijih pitanja o korišćenju digitalnih i društvenih medija za širenje propagande, sentimenta, identifikovanje kanala i sprovođenje istraživanja. U poslednje tri godine, kroz praćenje i savetovanje, pomogli smo više od 30 medijskih kanala i više od 60 kompanija da povećaju i maksimiziraju svoje rezultate, koristeći tehnike za pristup do šire publike.


Кontakt: Ema Muratova, regionalni menadžer, Pikasa Analytics 
Email: ema@pikasa.ai mob: 071 233 673 
Adresa: Bulevar Krste Misirkov 7 LAM.C2/14, TC Mavrovka, 1000 Skoplje 
Tel: +389 2 3212-812