Summi1
Summit2

Pikasa Analytics: Medijsko praćenje sveta začina

InFokus: Začini i dodaci jelima

inFokus

20.10.2023

Od ukupno 568.791 medijskog članka i 1.047.852 objave na društvenim mrežama, tema začina učestvuje u ukupno 4.123 članka, što znači da učestvuje sa 0,255% u ukupnom broju objava. Nasuprot tome, svaki od začina, prikazanih na slici 2, učestvuje sa odgovarajućim procentom, i to začin sa 31%, biber 21%, beli luk 8%, peršun samo jedan procenat manje od belog luka 7% i origano sa 5%. Sve ostale vrste začina čine 28%

Autor: Pikasa Analytics

Začini, to blago mirisa i ukusa koje vekovima očarava naša nepca, imaju bogatu istoriju koja se proteže preko kontinenata i kultura. Od zapaljivanja kulinarskih tradicija do igranja ključne uloge u trgovini i istraživanju, začini su se utkali u tapiseriju ljudske civilizacije. Njihova priča o poreklu je priča o intrigama, avanturama i globalizaciji, dok su krenuli na transformativna putovanja da bi stigli do naših stolova. 

U antici, začini su bili toliko cenjeni da su korišćeni kao valuta. Privlačnost začina poput bibera, cimeta i muskatnog oraščića motivisala je istraživače da krenu na opasna putovanja, tražeći nove trgovačke puteve kako bi došli do ovog egzotičnog blaga. 

Na ovu veoma interesantnu temu, Pikasa je uradila analizu najčešće spominjanih vrsta začina u Srbiji i vrhunskih brendova začina, u periodu od tri meseca, počev od maja do juna 2023. godine. 

Za početak ove analize je urađena anketa svih medijskih članaka i postova na društvenim mrežama kako bi se videle vrste začina koje se najviše pominju i odatle ključne reči kao što su: začin, biber, beli luk u prahu, peršun, origano, kari, cimet, lovorov list , ruzmarin, bosiljak, biber, đumbir, čili, kari, kurkuma, vlašac i vegeta. 

Od ukupno 568.791 medijskog članka i 1.047.852 objave na društvenim mrežama, tema začina učestvuje u ukupno 4.123 članka, što znači da učestvuje sa 0,255% u ukupnom broju objava. 

Nasuprot tome, svaki od začina, prikazanih na slici 2, učestvuje sa odgovarajućim procentom, i to začin sa 31%, biber 21%, beli luk 8%, peršun samo jedan procenat manje od belog luka 7% i origano sa 5%. Sve ostale vrste začina čine 28%. 

Svaka vrsta začina ima svoj brend koji najbolje prolazi na društvenim mrežama uz reakcije publike, koje delimo na reakcije, komentare, lajkove i šere. 

Top pet brendova začina bili su: Aleva Paprika, Lidl sa svojim brendom začina, Vegeta, Kotanyi i Dijamant. 

Prvih pet najboljih brendova generiše ukupno 21.798 reakcija publike, a prva dva Aleva i Lidl imaju više od 50% učešća u broju reakcija. 

Najveći broj medijskih članaka je u kategoriji recepata i postova na društvenim mrežama uticajnih kuvara, modnih blogera, pa čak i apoteka, jer se neki začini smatraju lekovitim.  

Saopštenje za medije, koje je uz pomoć kreativnosti gerila marketinga, privuklo ogromnu pažnju je vest o Novaku Đokoviću, čiji je naslov glasio ovako: Đoković dugo nije bio raspoloženiji: Bilo je zanimljivo igrati protiv Rubljova, sve u svemu – Začin C

Analiza medijskih članaka i diskusija na društvenim mrežama otkriva kako su ovi nekada obični sastojci pretvoreni u objekte fascinacije i istraživanja. Dok ljudi nastavljaju da dele svoja iskustva, recepte i uvide, carstvo začina ostaje jednako živopisno i raznoliko kao i kulture iz kojih potiču, podsećajući nas na izuzetne načine na koje nešto jednostavno, kao prstohvat začina, može zaista poboljšati ljudsko iskustvo. 


O istraživanju i kompaniji: 

Metodologija: Pikasa koristi svoju onlajn platformu Analytics.live da prati u realnom vremenu više od 2.500 medija i hiljade kanala društvenih medija u zemaljama Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Makedonija, Moldavija i Bugarska). Analitička platforma prikazuje medijske članke uz njihovu pravilnu penetraciju na platformama društvenih medija (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, TikTok i Telegram) računajući sve vrste aktivnosti i reakcija (lajkova, dijeljenja i komentara).  

Pikasa ima više 10 godina iskustva u nauci o podacima, razvoju algoritama, veštačkoj inteligenciji i mašinskom učenju. Kompanijama, organizacijama i institucijama nudi pristup jedinstvenim podacima iz više od 2.500 medija i hiljadama kanala društvenih medija. U saradnji sa iskusnim timom doktora nauka o podacima, analitičarima podataka i višim stručnjacima za medije, razvili smo nekoliko proizvoda za praćenje medija u realnom vremenu i tehnološke kapacitete za kreiranje prilagođenih rešenja. Bili smo u mogućnosti da odgovorimo na neka od najizazovnijih pitanja o korišćenju digitalnih i društvenih medija za širenje propagande, sentimenta, identifikovanje kanala i sprovođenje istraživanja. U poslednje tri godine, kroz praćenje i savetovanje, pomogli smo više od 30 medijskih kanala i više od 60 kompanija da povećaju i maksimiziraju svoje rezultate, koristeći tehnike za pristup do šire publike. 

Кontakt:

Ema Muratova, regionalni menadžer, Pikasa Analytics  
Email: ema@pikasa.ai mob: 071 233 673  
Adresa: Bulevar Krste Misirkov 7 LAM.C2/14, TC Mavrovka, 1000 Skoplje  
Tel: +389 2 3212-812