Summi1
Summit2

Focus Research: Keks i napolitanke najčešće u lifletima, slede soft biskviti, sendvič i integralni keks

Osvrt na kategoriju: keks i biskviti

Analize

04.04.2024

U 2023. godini smo zabeležili nešto više od 10.000 objava, što je 7% više u poređenju sa 2022. Tvrdi keks i dalje je na prvom mestu sa 27,2% vrednosnog udela, sledi kategorija napolitanki, sa 22% i soft biskvita, sa 11% vrednosnog udela. Sendvič keks na četvrtom mestu ima 9,6% udela. Biscuits Healthy Nutrition (integralni keks) je na petom mestu sa 9,2% udela

Autor: Melani Cipot, Focus Research South East, Predstavništvo Beograd, m.cipot@focusmr.com  

Foto: jcomp/Freepik

Focus Research je za InStore magazin obradio podatke iz lifleta FMCG trgovca na srpskom tržištu, te pripremio analizu 2022. i 2023. godine, baziranu na kvalitativnom oglašavanju u lifletima za kategorije keksa i napolitanki.

Prvi dijagram prikazuje vrednosni pokazatelj promotivnih aktivnosti prema kategorijama za 2023. godinu. Tvrdi keks i dalje je na prvom mestu sa 27,2% vrednosnog udela, sledi kategorija napolitanki, sa 22% i soft biskvita, sa 11% vrednosnog udela. Sendvič keks na četvrtom mestu ima 9,6% udela.

Biscuits Healthy Nutrition (integralni keks) je na petom mestu sa 9,2% udela. Ostale kategorije keksa imale su ispod 8% udela. U 2023. godini smo zabeležili malo više od 10.000 objava, što je 7% više u poređenju sa 2022. godinom. Keks i napolitanke su, kako po broju, tako i vrednosno - jedna od najjačih kategorija oglašavanih u lifletima.

Drugi dijagram nam prikazuje top proizvođače u kategorijama keksa i napolitanki po bruto oglašivačkoj vrednosti. Na prvoj poziciji, u 2023. godini, nalazi se Bambi sa 31,3% vrednosnog udela, ispred Jaffa Crvenke, čiji je vrednosni udeo 18,7%, za nijansu manji u poređenju sa prethodnom godinom.

Slede Swisslion-Takovo sa 7,2%, Mondelēz 6,2%, Štark sa 4,9% udela, Pionir 4,5%, Medela i Moravka sa po 3,3%, i Kraš sa 2,9% udela. Privatne robne marke su zajedno u 2023. godini imale 6,9% vrednosnog udela, beležeći pad. Više od 150 proizvođača oglašavalo je svoje brendove u kategorijama raznih keksa i biskvita, od čega top devet proizvođača iz naše analize ima vrednosni udeo 82,4%.

Treći dijagram: kod odabranih većih FMCG trgovaca vidimo različitu saradnju sa top dobavljačima. Bambi ima najveći vrednosni udeo naspram konkurencije kod Rode, i on iznosi 42%. Jaffa Crvenka je u 2023. godini imala najveći udeo kod trgovačkog lanca Aman, i on iznosi  43,8%. Swisslion-Takovo kod DIS-a 14,9%, Mondelēz sa 18,3%, takođe kod DIS-a. Slede Štark sa 9,9% kod DTL-a i Pionir sa 8,7% kod Gomexa.

Četvrti dijagram: prva stranica ima najveću bruto oglašivačku vrednost u lifletu. I u 2023. godini, Bambi se nalazi na prvom mestu po vrednosnom udelu oglašavanja u kategorijama keksa i napolitanki i ta kompanija je, u poređenju sa prethodnom godinom, uvećala udeo na visokih 51,9 %. Na drugom mestu je Jaffa Crvenka sa 16,1%, slede Moravka, Mondelēz i Pionir sa sa 5% udela. Privatne robne marke zajedno su ostvarile mali udeo koji iznosi svega 1,4%, beležeći pad u poređenju sa 2022. godinom.

O kompaniji:

Focus je jedna od vodećih agencija u Evropi koja se bavi ispitivanjem tržišta i savetovanjem. Svojim klijentima već 30 godina u 35 evropskih zemalja prosleđuje podatke, sistemska i programska rešenja za obradu podataka. U Focusu se kontinuirano prate svi trendovi u oglašavanju i shodno tome se odazivamo sa nadogradnjom naših sistemskih alatki, kako bi zadovoljili i najzahtevnije korisnike. Što se tiče regiona jugoistočne Evrope, najveća fokusiranost je na kvalitativnim i kvantitativnim analizama trgovačkih lifleta.

 

O istraživanju: 

Focus analizira broj objava u lifletima trgovačkih lanaca i maloprodajnih trgovina i svojom posebno razvijenom metodom izračunava vrednost – GAV („gross advertising value“) promocija, odnosno njihovu bruto oglašivačku vrednost. Veću vrednost imaju objave koje su pozicionirane na prvoj strani, sa većom slikom i u lecima sa visokim bruto dometom. Rezultat je naravno taj, da time doprinose većem kvalitetu promocije jer su one vidljivije potrošaču, i samim tim ostavljaju ostavljaju veći efekat na njega.